Događaji

Godišnja generalna skupština asocijacije Eurogeographics

U periodu od 3. do 5. septembra 2012. god. u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, održana je dvanaesta godišnja Generalna skupština asocijacije EuroGeographics koja okuplja nacionalne organizacije nadležne za katastar, registraciju zemljišta i kartografiju.

 

Skupštinu je otvorila predsednica Ingrid Vanden Berghe koja je čestitala Srbiji jubilej “175 godina geodetske delatnosti u Srbiji” i poželela Republičkom geodetskom zavodu uspešnu organizaciju Generalne skupštine 2015. godine u Beogradu.

U članstvo je primljena jedna nova članica. Razmatrani su i usvojeni operativni plan i budžet za 2013. godinu. Tajnim glasanjem izabrani su članovi Upravnog odbora i predsednik asocijacije.

Generalni sekretar i izvršni direktor Eurogeographicsa, gospodin Dave Lovell prezentovao je prisutnima novu strategiju Eurogeographicsa.

Domaćin ovogodišnje Generalne skupštine je bila agencija National Land Survey of Finland, kojoj je po završetku skupštine bila organizovana poseta. Agencija putem servisa obezbeđuje zemljišne i vlasničke podatke, procenjene vrednosti nepokretnosti; održava stopu poreza na imovinu; prikuplja, upravlja i distribuira prostorne podatke javnom i privatnom sektoru.

Republički geodetski zavod predstavlja Srbiju u ovoj asocijaciji od oktobra 2004. godine. Kroz uspešno učešće u realizaciji Eurogeographics projekata, Republički geodetski zavod pokazuje da je ravnopravan partner sa ostalim članicama u obezbeđivanju kvalitetnih i ažurnih geoinformacija, dajući nacionalni doprinos uspostavljanju evropske infrastrukture geoprostornih podataka.

Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda uspostavili su kontakt sa mnogim delegacijama asocijacije EuroGeographics -a u cilju razmene iskustva i znanja, kako bi već započeti i planirani projekti EuroGlobalMap, EuroRegionalMap i EuroBoundaryMap bili uspešno završeni. Na Skupštini je učestvovalo više od 140 delegata iz Evrope.

Sledeća Generalna skupština će se održati u Varšavi 2013.godine.

Leave a Reply