Događaji

Građanski hakaton: inicijativa mladih za civilno društvo

Balkanska inicijativa za toleranciju (BIT), nevladina organizacija iz Beograda, od 16. do 23. aprila sa uspehom je realizovala omladinski trening “Gradski hakeri: od ideje do posla”. Ovaj projekat je objedinio dva pristupa – obuku iz projektnog menadžmenta, koji se koristi u nevladinom sektoru, i građanski hakaton (“civic hackathon”), četvorodnevni intenzivni rad na razvijanju mobilnih aplikacija i veb platformi, karakterističan za “start-up” inicijative i IT sektor.

Trideset učesnika iz deset evropskih gradova – mladih programera, veb i grafičkih dizajnera i aktivista iz nevladinog sektora zajedno je radilo na razvijanju novih mobilnih aplikacija i internet platformi koje imaju za cilj da poboljšaju život u zajednici, tako što će pomoći rešavanju nekih čestih društvenih problema.

Na ovaj način, aktivisti su naučili kako mogu da iskoriste moderne tehnologije za društveno organizovanje. Ovaj događaj finansijski je podržala Evropska komisija kroz program “Mladi u akciji”, a stručnu podršku pružile su i partnerske organizacije Share Foundation i SEE ICT, koje već imaju značajno iskustvo u digitalnom aktivizmu.

Učesnicima iz Francuske, Italije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Irske i Srbije, koji su bili podeljeni u timove u skladu sa svojim interesovanjima, nije manjkalo ideja kada se radi o primeni novih tehnologija za dobrobit zajednice.

Tokom sedam dana boravka u Beogradu, putem radionica, panel diskusija i prezentacija primera dobre prakse on line aktivizma, oni su identifikovali neke od problema koji postoje u njihovim gradovima i zemljama, a potom, uz pomoć mentora – mladih “start-up” preduzetnika i IT stručnjaka, kreirali šest različitih mobilnih i veb aplikacija koje bi mogle pomoći u njihovom rešavanju.

Gradjanski hakaton_8

Tako su, na primer, nastale sledeće aplikacije:

 “QCut!”, koja pomaže građanima da lociraju poštu u kojoj ima najmanje gužve, na osnovu informacija koje sami građani ‘šeruju’. Dugoročno, ova aplikacija može doprineti boljem menadžmentu javnih službi.

“SPOT”, mobilna aplikacija namenjena pre svega turistima i onima koji žele da upoznaju svoje gradove iz intimnog ugla njihovih sugrađana. U pitanju je interaktivna šetnja kroz grad koja radi pomoću mapa, geolociranja i video prezentacija.

Zanimljiva je i aplikacija “SEX UP”, interaktivna veb platforma koja tinejdžerima približava seks na moderan i edukativan način, u cilju promovisanja zdravijih seksualnih navika i kulture seksualnog obrazovanja kod mladih.

“PROJECT UP” je veb platforma koja povezuje pojedince iz kulturnog sektora i omogućava im da ostvare saradnju na novim projektima koje zajedno osmišljavaju.

“RUNnGO” je naziv za direktorijum nevladinih organizacija koji je lak za korišćenje, a koji će omogućiti korisnicima da ocene rad organizacija, čime će se podstaći transparentnost, saradnja i bolji menadžment. Ideja je da sami volonteri i aktivisti lakše pronađu organizacije koje se bave onim što njih zanima.

I najzad, “LOCAL GOODS” je veb platforma za robnu razmenu između lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji ne žele da ponude svoju robu ili jedan deo svoje robe na tržistu, već bi je radije razmenili sa drugim proizvođačima.

 

Ivana Stanojev iz Balkanske inicijative za toleranciju kaže da je prezadovoljna rezultatima ovog projekta. “Mi iz civilnog sektora nemamo baš često priliku da sarađujemo sa kreativnim i preduzumljivim mladim ljudima iz biznis i IT sektora, pa nam je ovaj projekat omogućio da se i sami informišemo o njihovim dostignućima i načinima na koji se njihove veštine mogu primeniti u našem radu. Mi smo u proteklih sedam dana sa učesnicima iz cele Evrope imali mnogo interesantnih diskusija i razmenili pregršt informacija o društvenim problemima u našim zajednicama, od kojih su neki specifični za pojedine zemlje, a za neke se ispostavilo da su zajednički svima. Sve mobilne i veb aplikacije koje smo zajedno osmislili imaju veliki razvojni potencijal. Sigurna sam da će rešenja koja su proistekla iz naše saradnje i druženja imati uticaja na poboljšanje života u našim zajednicama.” Stručni saradnik i jedan od mentora na projektu, Filip Milošević iz Share Fondacije, kaže da je impresivno koliko ideja, energije i entuzijazma izbije iz većine aktivista kada se prvi put iole bolje upoznaju sa time šta internet, novi mediji i tehnologija mogu da urade za naše društvo.

 

Aplikacije koje su kreirane na ovoj međunarodnoj radionici biće predstavljene i potencijalnim donatorima i investitorima, sa ciljem da se obezbede sredstva za njihov dalji razvoj.

Leave a Reply