idf13
Događaji

IDF13: Intel najavljuje planove za nove proizvode, govori o budućnosti računarstva i viziji mobilnog

„Od data centara do ultramobilnih uređaja kao što su tableti, telefoni i ostali prenosni uređaji, računarski segmenti prolaze kroz neprestane i uzbudljive promene“, izjavio je novi izvršni direktor Intela, Brajan Krzanič na otvaranju Intel Developer Foruma. On je predstavio Intelovu viziju i pojasnio da se kompanija bavi svakim pojedinačnim tržišnim segmentom, kao što je na primer ubrzani napredak Intela na tržištu ultramobilnih uređaja, i najavio nove proizvode koji će biti predstavljeni sledeće godine, uključujući i novu seriju proizvoda niske potrošnje.

idf13

Krzanič je rekao da Intel ima u planu da pokrije sve segmente. „Inovacije i promene u industriji događaju se brže nego ikada pre, a tu je Intel na svom terenu. Imamo vodeću poziciju kada je reč o proizvodnji tehnologije i sve neophodne alate kako bismo što više razvili štedljive režime rada. Planiramo da oblikujemo i upravljamo napretkom na svim računarskim poljima“.

Ovogodišnji IDF bio je prilika za prva značajnija obraćanja Brajana Krzaniča i predsednice Intela, Rene Džejms od kad su postavljeni na nove pozicije u maju ove godine.

U svojoj prezentaciji, Džejms je predstavila viziju novog doba u kome je svaki uređaj i svaki predmet zapravo računar, što znači da će integrisana računarska rešenja morati da budu manja, brža, raznovrsnija i proizvedena u mnogo većim količinama.

„Tehnologija zasnovana na poluprovodnicima nastaviće da doprinosi rešavanju gorućih svetskih problema i stvaranju uzbudljivih mogućnosti, nastaviće da menja naše živote, upravlja našim gradovima i zdravstvenim sistemima“, izjavila je Džejms. „Intel je igrao centralnu ulogu u svakoj dosadašnjoj tehnološkoj inovaciji i nastaviće da omogućava velika otkrića i u budućnosti.“

Ubrzavanje napretka u segmentu ultramobilnih uređaja

Krzanič je najavio da će ove nedelje biti predstavljen „Bay Trail“, prvi Intelov 22nm sistem na čipu (SoC) za mobilne uređaje. „Bay Trail“ je zasnovan na Intelovoj novoj štedljivoj Silvermont mikroarhitekturi visokih performansi koja će napajati čitav niz inovativnih uređaja sa Android i Windows operativnim sistemima, pre svega tableta i 2-u-1 uređaja.

On je naglasio da je segment ultramobilnih uređaja poput smart telefona, tableta, 2-u-1 tableta koji se uz dodatak tastature transformišu u PC, i drugih uređaja koji prelaze granice tradicionalnih prenosivih računara, mnogo dinamičniji nego što se obično smatra.

„Smart telefoni i tableti ne predstavljaju vrhunac mobilnog računarstva“, rekao je. „Sledeći talas računarstva se tek definiše. Uređaji koji se nose na telu, sofisticirani senzori i robotika samo su neke od inicijalnih aplikacija.“

Kao primer Intelove namere da iskoristi svoje kapacitete za dalji prodor u segmentu štedljivih uređaja, Krzanič je najavio Intel Quark seriju procesora. Novi štedljvi uređaji će povećati Intelovo prisustvo na rastućim tržišnim segmentima, od Interneta stvari (Internet-of-Thigs) do uređaja koji se nose na telu. Ovaj procesor je namenjen za uređaje kod kojih su prioriteti štedljivost i male dimenzije umesto visokih performansi.

Intel će na osnovu prvog proizvoda ove serije poslati partnerima uzorke referentnog dizajana u četvrtom tromesečju ove godine kako bi se ubrzao razvoj specifičnih, optimizovanih rešenja koja su prevashodno namenjena segmentima industrije, energetike i transporta.

Kako se nova era računarstva bude približavala individualnim korisnicima, uređaji koji se nose na telu biće glavni izvor inovacija. Krzanič je spomenuo narukvice kao primer koncepta u kome se već radi na razvoju referentnog dizajna i naglasio da Intel aktivno sarađuje sa partnerima na istraživanju mogućnosti u ovoj oblasti.

Kada je reč o brzim, bežičnim 4G komunikacijama, Krzanič je rekao da je novo Intelovo LTE rešenje privlačna alternativa multimodnoj, višepojasnoj 4G mreži, čime je otklonjena glavna prepreka koja je sprečavala Intelov napredak na tržištu smart telefona. Intel sada isporučuje multimodni čip Intel® XMM™ 7160 modem, koji predstavlja jedno od najmanjih i najštedljivijih multimodnih-višepojasnih rešenja za globalni LTE roming.

Kao primer ubrzanog razvoja od kad se promenio menadžment kompanije, Krzanič je objasnio da je LTE proizvod nove generacije, modem Intel® XMM™ 7260 trenutno u fazi razvoja. Očekuje se da će ovaj modem biti dostupan 2014. godine, a on sa sobom donosi napredne LTE opcije. Krzanič je prikazao mogućnost agregacije prenosnika tokom svoje prezentacije, uspešno duplirajući brzine prenosa.

On je takođe prikazao platformu za smart telefone koja sadrži Intel XMM 7160 LTE rešenje, kao i novu generaciju Intel Atom sistema na čipu za tablete i smart telefone, kodnog naziva „Merriefield“. Zasnovan na Silvermont mikroarhitekturi, „Merriefield“ donosi poboljšane performanse, energetsku efikasnost i produženo trajanje baterije.

Intelova vodeća pozicija u industriji

U kontekstu konstantnih i brzih inovacija za računare budućnosi, Krzanič je prikazao i 14nm „Broadwell“ sistem. „Broadwell“, koji treba da uđe u proizvodnju krajem godine, biće glavni proizvod napravljen uz pomoć Intelovog 14nm proizvodnog procesa. Prvi „Broadwell“ proizvodi doneće visoke performanse, duže trajanje baterije i energetsku efikasnost za 2-u-1 i uređaje bez kulera, Ultrabukove i druge vrste računara.

Krzanič je potvrdio da će Intel sve svoje kapacitete usmeriti ka Atom seriji procesora, i najavio da će Atom procesori i drugi proizvodi zasnovani na „Airmont“ mikroarhitekturi nove generacije početi da se pojavljuju na tržištu početkom sledeće godine. Tačni termini lansiranja variraće od segmenta do segmenta.

Budući da je jedina kompanija koja nudi 3-D Tri-gate tranzistore i da je jedini proizvođać 22nm poluprovodnika, Intel je oko tri godine ispred ostalih u industriji tranzistora. Sa najavljenim 14nm proizvodnim procesom, Intel će samo povećati ovo vođstvo. Napredni 3-D Tri-gate tranzistori omogućavaju bolje performanse i povećanu energetsku efikasnost koju zahtevaju današnji računari, od ultramobilnih uređaja do servera.

Restrukturiranje data centara

Intelovo poslovanje u segmentu data centara donosi zaradu od preko 10 milijardi dolara godišnje i tu se razvijaju rešenja koja pomažu korporativnim korisnicima da drže korak sa sve većim zahtevima za cloud uslugama i da upravljaju podacima milijardi korisnika i umreženih uređaja širom sveta. Intelov cilj je da restrukturira data centre kako bi obezbedio jedinstvenu softversku osnovu za data centre i provajdere cloud usluga koja obuhvata servere, mreže, skladišni prostor i sigurnost.

Intelova najnovija Intel® Xeon® serija procesora za data centre biće lansirana danas. Prošle nedelje Intel je predstavio portfolio proizvoda i tehnologija za data centre, uključujući i drugu generaciju 65-bitne Intel® Atom™ C2000 serije sistema na čipu koja je namenjena mikroserverima i platformama za hladno skladištenje (kodni naziv „Avoton“) kao i za platforme za inicijalne mreže (kodni naziv „Rangley“).

Računarstvo koje će rešiti globalne probleme

U svojim komentarima, Džejms je spomenula pametne gradove i prilagođene zdravstvene sisteme kao primere potencijalne primene tehnologije koja može da pretvori informatičke teorije u stvarnost i na taj način izmeni naše živote.

Očekuje se da će do 2050. godine 70 odsto svetskog stanovništva živeti u megapolisima. Razvoj tehnologije poluprovodnika unaprediće upravljanje podacima između mašina u ovim pametnim gradovima. Intel je sklopio partnerstvo sa Dablinom i Londonom kako bi se razvilo referentno rešenje koje bi moglo da dovede do revolucije u upravljanju urbanim sredinama, stvarajući bolje gradove za stanovnike i bolje komunalne službe sa smanjenim troškovima.

„Jedno je kada instalirate računare u milionima pametnih objakata“, pojasnila je Džejms. „Ali ono što mi pokušavamo je mnogo teže – mi hoćemo da napravimo moćna računarska rešenja koja će pretvoriti podatke u mudrost i koja će tražiti odgovore na neke od najkompleksnijih svetskih problema kao što je lečenje raka. Ovo što smo do sada imali prilike da vidimo, samo je naznaka toga kako bi Intelova tehnologija mogla da pomogne u lečenju, edukovanju, osnaživanju i održavanju planete.“

Džejms je takođe istakla Intelov rad u segmentu superračunarstva kao jedan od mnogih načina na koje računarstvo može da transformiše zdravstvo koje je najveći sektor globalne privrede. Intel sarađuje sa Knight Cancer Institute pri univerzitetu u Oregonu na projektu koji ima za cilj da smanji troškove i vreme potrebno za analizu genetskih profila ljudi i da stvori višedimenzionalne mape DNK koje bi mogle da se pretražuju.

„Po prvi put u modernoj medicini, računarska i tehnološka strana medicine postala je podjednako važna kao i biološka strana“, rekla je Džejms. „Što više računara učinimo dostupnim po dostižnim cenama, to će više života biti spaseno.“

Leave a Reply