Događaji

Informacione tehnologije i obrazovni sistem

konferencija dnevnog lista Danas i kompanije Microsoft

Informacione tehnologije su izuzetno važan deo unapređivanja obrazovnog sistema i informacione tehnologije treba primenjivati u mnogo većoj meri u nastavi, zaključak je današnje konferencije dnevnog lista Danas i kompanije Microsoft.

Da bi obrazovni sistem bio uspešan, trebalo bi da se prate savremeni trendovi i da se primenjuje savremena tehnologija. Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić ističe da je primena kompjutera i Interneta u nastavi još uvek na slabom nivou. Smatrajući poboljšanje mreže telekomunikacija osnovnim infrastrukturnim projektima, ona je najavila da su planovi ovog ministarstva da se informatička mreža još proširi. “Razvijanje informatičkih veština doprinosi jačanju konkurentnosti, ekonomskog rasta i mogućnosti zapošljavanja. Zbog toga treba hitno definisati kako treba da izgleda novi, savremeni sistem obrazovanja, a IT tehnologija može mnogo da pomogne u tom razvoju,” istakla je Ministarka Matić.

Jedan od problema za uvođenje informacionih tehnologija u obrazovni sistem jeste i nedostatak novca, pošto, kako navodi državni sekretar Ministarstva prosvete Vlade Srbije prof. dr Radivoje Mitrović, samo se 3,6 odsto ukupnog budžeta odvaja za prosvetu, a 97 odsto te sume odlazi na plate. Jedno od rešenja je i saradnja sa značajnim kompanijama kao što je Microsoft, koji je prepoznat kao inovativana i strateški važna kokmpanija za modernizaciju obrazovnog sistema u Srbiji.

Kompanija Microsoft, kao vodeća kompanija u proizvodnji softvera svakodnevno ulaže u obrazovanje u saradnji sa obrazovnim institucijama, poput Učiteljskog fakulteta i Zavoda za unapređivanje obrazovanja. Jedan od takvih programa je i Parters in Learning sa ciljem da se podstakne primena informacionih tehnologija u nastavi u školama širom Srbije. Javnosti je poznat i Microsoft razvojni centar, jedan od većih van Amerike, u kom se pripremaju delovi značajnih programa i operativnih sistema, kao što su Windows 7.

Leave a Reply