Događaji

Informaciono društvo kao faktor pridruživanja EU

Ovogodišnji „INFOFEST Parlament“ će biti posvećen temi „Informaciono društvo kao faktor pridruživanja Evropskoj Uniji“.

Kroz uvodna izlaganja o iskustvima zemalja regiona i kroz učesničku diskusiju, „Parlament“ će pokušati da definiše ključne linije razvoja informacionog društva koje mogu ubrzati proces evropskih integracija.

Očekuje se učešće nadležnih ministarstava zemalja regiona, Evropske Unije, ali i predstavnika ICT sektora i akademske javnosti.

Moderator „Parlamenta“ je dr. Đorđe Savić, član Stručnog odbora INFOFEST-a.

One thought on “Informaciono društvo kao faktor pridruživanja EU

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Odrednica (definicija) o informacionom drustvu iz Vikiperije na srpskom jeziku glasi:

  “Информационо друштво (енгл. Information society) је друштво у коме стварање, дистрибуција и манипулација информацијама постаје значајна културна и економска активност. Заснива се на „економији знања” јер профит генерише експлоатацијом знања, а у мањој мери природних ресурса. Централно место у овим друштвима заузимају информационе технологије које директно утичу на производњу и економију. Сматрају се наследником индустријских друштава.”

  S druge strane, na pocetku Lisabonskog ugovora, u definiciji, vrednostima i cilevima EU, nigde se ne pominje “informaciono drustvo”.

  S trece strane, posto se u Ustavu Medjunarodne unije za telekomunikacije u clanu 1 (o ciljevima Unije) pominje “globalna informaciona ekonomija i drustvo”, shvatio sam pre 20-tak godina da se iza tih reci ustvari krije “globalna informaciona infrastruktura” (GII), tj. “Internet”.

  Da zakljucim. Ako se informaciono drustvo, po definiciji iz Vikiprdije, zasniva na “ekonomiji znanja” (sta je pa to?), a u manjoj meri od prirodnih resursa, onda to drustvo (skoro devet milijardi!) ne mora da jede, da se greje (ili hladi), da (fizicki) radi i zaradi, da vraca dugove, vec to drustvo, “drustvo besposlicara”(kao sto sam i ja sada) moze da se zanima sa mnogobrojnim, potrebnim i nepotrebnim, sadrzajima na GII, tj. Internetu.

  Napomena – Stvarna integracija ili globalizacija naroda u Evropi i na celom “Globusu” (zemlji) ostvarice se pomocu GII tek kad se umesto “globisa” uvede sluzbeni englaski jezik, ili. jos bolje, esperanto. Do tada pojam “evropske integracije” i “globalne integracije” ostaju mislene imenice.

Leave a Reply