Događaji

Informatička pismenost među 8 ključnih kompetencija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija je 30. marta organizovao diskusiju “Budućnost pismenosti”. Diskusija je upriličena u okviru programa “Studije budućnosti” a kojom Beogradska otvorena škola (BOŠ) obeležava 18 godina postojanja i svoju punoletnost.

U diskusiji su učestvovali: prof. dr. Ivan Ivić, prof. dr. Lubiša Rajić, dr. Aleksandar Baucal, prof. dr. Desanka Radunović i Katarina Milanović.

U diskusiji je ukazano: u Srbiji je 54 odsto stanovništva funkcionalno nepismeno, informatičkim opismenjavanjem je obuhvaćen vrlo mali deo populacije, “informatička kompetentnost” je nestala iz spiska 8 ključnih kompetencija koje je preporučila EU, u predlogu programa za gimnazije predviđa se ukidanje predmeta informatike u 3 i 4 razredu, kreiranjem strategija se ne bave najkompeteniji a i one se slabe sprovode i sl.

Pored kritičkih ocena rečeno je da obrazovanje za budućnost treba da obuhvati potrebe ljudi koji će raditi kroz 10 ili 20 godina, poznavanje digitalnih tehnologija treba da osposobi da se njihovom primenom rešavaju zadaci u poslovnim procesima.

Buduće obrazovanje treba da nauči učenike da uče i da ih motiviše za učenje tokom celog života, zaključeno je na skupu.

One thought on “Informatička pismenost među 8 ključnih kompetencija

 1. Milorad Milosavljevic

  Za sve pa i za pismenost treba utvrditi kriterijume za svet kriterijume moze da utvrdi neka nezavisana i nepristrasana svetska organizacija,za drzave treba da budu nezavisna tela koja nisu obojena politicki,nacionalisticki ili profesionalno(namerno ne upotrebljavam š, č, ć, đ, dž jer to ce da iskrivi vasu misao i umesto funkcionalnosti imamo samo formu sto odgovara narasloj birokratiji). Zadrzao bih se na funkcionalnoj pismenosti,jer ako ste Vi kao opstinski cinovnik zasticeni zakonom da je cirilica zvanicno pismo odmah znati da ja nisam iz vaseg plemena i maksimalno cete mi uskratiti moja prava.Ako je cinovnik informaticki pismen,a i ja sam informaticki pismen onda ce mi uciniti uslugu pa ce mi pomoci,jer sam iz njegovog plemena(to Vam je glavni korupcijski adut Dinarskog mentaliteta).
  Covek je pismen ili nepismen,nema gradacija,pozdrav,Milosavljevic  Dipl.ing.maš.Milorad
  B.Maslarica 64 Kragujevac
  tel.034371931 fax.034301931
  mob.tel.063606898 
  E-meil [email protected],[email protected]

Leave a Reply