Događaji

Inovacijama do konkurentnosti

8. međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda održan je u Zagrebu od 30. septembra do 2. oktobra. a cilj mu je bio da poveže nauku i ekonomiju. Tokom tri dana predstavljeno je gotovo 250 inovacija.

U sklopu ovogodišnjeg sajma održana je i konferencija Inovacijama do konkurentnosti, na kojoj su učestvovali eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Austrije, Mađarske, Rusije i Rumunije. Ključne teme o kojima se raspravljalo bile su: stvaranje podsticajne klime za inovatorstvo, kreativni odnos poslodavca i inovatora u kompanijama, akademskoj zajednici i ostalim institucijama, akademsko obrazovanje i osposobljavanje za primenjena istraživanja te primeri dobre prakse.
Na konferenciji, uz ostale zvanice, učestvovali su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle predvođeni predsednicom mr.sc. Gordanom Kovačević.

Prvog dana konferencije izlagala je predsednica Gordana Kovačević na temu: Inovativnost -izvor konkurentske prednosti – Primer Ericssona Nikole Tesle. Tokom izlaganja naglasila je da je ICT industrija motor razvoja svih drugih sektora te vrlo pozitivno utiče na ljude, poslovanje i okolinu. Budući da živimo u razdoblju svetske reforme i pozicioniranja ključ našeg daljnjeg razvoja je brzina prilagođavanja, inovativnost i proaktivnost, jer samo takvim radom, koji je usmeren na stvaranje novih vrednosti, možemo doprineti zadovoljstvu svih naših zainteresovanih grupa i napretku društva u celini.

O sprezi ekonomije, nauke i javne uprave u stvaranju inovativnog društva prisutnima je govorio dr.sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i naučne aktivnosti iz Ericssona Nikole Tesle. Istakao je ulogu i važnost sinergijskog efekta ekonomije i nauke za proces stvaranja društva znanja koem težimo.

Leave a Reply