Događaji

Intelov međunarodni sajam nauke i inovacija

Više od 1500 mladih nada nauke, sa svih strana sveta, okupilo se u Los Angelesu krajem maja, kako bi se takmičili za 4 miliona dolara vredne nagrade u školarinama, stipendijama, naučnom pripravništvu i posetima međunarodnim skupovima. Inovatori srednjoškolskog uzrasta pokazali su neke izvanredne izume.

Radi se o najvećem međunarodnom kokursu iz nauke i inženjerstva za mladež pred-fakultetskog uzrasta, koje se, u organizaciji neprofitne Organizacije za nauku i javnost, održava svake godine od 1950. Od 1997. godine, pokrovitelj konkursa je korporacija Intel, te se i takmičenje sada zove Intel International Science and Engineering Fair.

Učenici i njihovi savetnici došli su iz 65 zemalja kako bi pokazali svoje izume na polju ekologije, medicine, hemije i brojnih drugih.

Šesnaestogodišnji Ždan Suhov pokazuje malo robotsko vozilo, prilagođeno upotrebi u zaštiti od terorizma. Taj učenik, koji je došao sa Urala, u Rusiji, kaže da naprava može protiveksplozivnim ekipama pomoći u lociranju eksplozivnih uređaja: “Ovaj model može ići ispod automobila i tragati za bombama, minama ili drugim eksplozivnim napravama. A, onda ekipa za deaktiviranje eksploziva može obaviti svoj posao.”

Jedan učenik iz Ukrajine napravio je instrument koji je istovremeno i gitara i violina. A učenik Haoyang Fan, iz Kine, pokazuje napravu za praćenje skejtborda koja korisnicima omogućuje da analiziraju svoju tehniku na skejtbordu. Majušni kompjuter sa donje strane daske prati kretanje i smer “… pokazujući koji deo pokreta sam napravio pogrešno i kako bih ga trebao ispraviti,” kaže Fan.

Hongkonški učenik Nick So napravio je uređaj za kućnu upotrebu za merenje nivoa potencijalno toksičnih nitrata i nitrita u dečjoj hrani. Merač je posebno koristan u slučaju hrane koja se pravi kod kuće, sa povrćem koje možda ima visok nivo nitrata. Mnogi su mladi naučnici ove godine – devojčice. Jessica Richeri, iz Kalifornije, dizajnirala je vozilo koje samo vozi i zaobilazi prepreke, a Megan Perkins, iz Kentuckyja, testirala je efikasnost različitih oksidatora goriva u raketama.

I drugi tinejdžeri na ovom takmičenju kažu da im je nauka uzbudljiva i da, baš kao i ostali, planiraju svoje karijere na polju koje im je zanimljivo i uzbudljivo. (voa)

Leave a Reply