Događaji

IS DOS 2010

Četrnaesta IS DOS konferencija održana je 11. i 12. oktobra 2010 u Beogradu u Centru Sava. Konferencija je održana u organizaciji Društva za informacione sisteme i računarske mreže. Ovo je neprofitna i nevladina organizacija koju čine stručnjaci iz računarskih i telekomunikacionih oblasti, kao i predstavnici vodećih domaćih IT kompanija. Udruženje se bavi popularizacijom savremenih tehnologija, širenjem informacija iz ove oblasti, organizovanjem simpozijuma, konferencija i različitih načina obuke, kao i učešćem na projektima koji se bave IT problematikom.

Učesnici skupa su bili predstavnici državnih organa, lokalne samouprave i javnih preduzeća.

Program konferencije se odvijao u okviru dve odvojene sesije: Sesija IS DOS i Naučno-stručna konferencija.

Na skupu su predstavljeni rezultati projekata: Digitalna škola, Portal e uprava kao i IT projekat u pravosuđu. Takođe prezentovane su i teme iz oblasti tržišta u telekomunikacijama, zaštiti privatnosti, primeni digitalnih sertifikata, elektronske sednice gradskog veća Beograda, sistema za sprečavanje odliva informacija, primena Strategije razvoja državne uprave do 2020. godine, novi servis Privredne komore Srbije i drugo.

Republički geodetski zavod se ove godine predstavio sa dve prezentacije i jednim stručnim radom u okviru Naučno-stručne konferencije.

U okviru tematske celine “Javni registri”, RGZ se predstavio prezentacijom sa temom “Registar nepokretnosti i zakonske nadležnosti Zavoda”. Prezentaciju je izložio Mladen Dugonjić.

RGZ je imao još jednu prezentaciju u okviru IS DOS sesije sa temom “Pisarnica i SMS notifikacija”, Predrag Živić, Sektor za informatku i komunikacije.

Obe prezentacije su izvale veliku pažnju i interesovanje posetilaca.

Rad “Pisarnica i SMS notifikacija” je ocenjen kao jako interesantan i za naučno-stručnu konferenciju, pa je programski odbor odlučio da ga uvrsti u “Zbornik radova E-government”. Ovim radom prezentovano je programsko rešenje za Pisarnicu RGZ a kojim podnosici zahteva dobiju informaciju kada je njihov zahtev rešen putem SMS servisa mobilne telefonije. Rešenje je implementirano u većim službama za katastar nepokretnosti: Beograd 1 (opštine Vračar, Zvezdara, Palilula i Stari grad), Beograd 2 (opštine Voždovac, Rakovica, Savski venac i Čukarica), Novi Beograd, Zemun, Novi Sad, Subotica, Valjevo, Šabac, Užice, Čačak, Kruševac, Kraljevo, Pančevo, Kragujevac i Niš.

Leave a Reply