Događaji

Izložba o 13 ideja koje su promenile svet

U okviru izložbe “Šuma znanja” kojom je u prizemlju Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj ulici 5, u centru Beograda rekonstrisan jedan šumski ekosistem, Centar za promociju nauke predstavlja 13 naučnih ideja koje su promenile svet. Istražite više na sumaznanja.cpn.rs

cpn

ŠTA JE „ŠUMA ZNANjA“?

Posetioci izložbe „Šuma znanja“ koju je Centar za promociju nauke postavio u saradnji sa Šumarskim fakultetom imaju priliku da na listovima skrivenim među šumskim biljkama i životinjama otkriju i pronađu najveće ideje čovečanstva. Sakrivši naučne ideje usred guste šume, CPN želi da ukaže kako se odvija proces otkrića i da se on može opisati metaforom putovanja kroz šumu. Izložba je otvorena od 17. decembra 2014. u prizemlju Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj ulici 5 u Beogradu.

KAKO JE NASTALA IZLOŽBA?

Uz 13 naučnih ideja, „Šuma znanja“ sadrži obilje informacija, kao i filmova i šumskih zvukova. No, nijedno živo biće nije stradalo zbog same izložbe – za postavku su korišćene sadnice iz eksperimenta Šumarskog fakulteta. Pored fakulteta, CPN je izložbu postavio u saradnji sa JP „Srbijašume“, Zavodom za zaštitu prirode, Prirodnjačkim muzejom i više partnera iz privrede. Prostor su projektovali Milica Jevtović, Aleksandra Petrović i Boris Jakovljević.

ŠTA SE JOŠ MOŽE VIDETI NA IZLOŽBI?

U saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine, u okviru izložbe su postavljeni interaktivni markeri iz Plavo-zelene mape Beograda, koji ukazuju na zaštićena stabla na teritoriji Beograda i kojima se može pristupiti aplikacijom za mobilne uređaje. Osim da krenu u potragu za zanimljivim informacijama, posetioci mogu da rešavaju i seriju duhovitih kviz pitanja.U okviru izložbe, koja je smeštena u prizemlju prostora Robne kuće Beograd, zvanog Naučni klub, organizovana je i serija predavanja i filmskih projekcija. U okviru filmskog programa, posebno se izdvaja 12 pobedničkih filmova o šumama sa takmičenja koje su Ujedinjene nacije organizovale povodom Godine šuma 2011.

KOJIH 13 NAUČNIH IDEJA SU PROMENILE SVET?

ZEMLjA NIJE SREDIŠTE SVETA
Heliocentrični sistem – Nikola Kopernik, 1543. godine

MNOGO BUKE NI OKO ČEGA
Nula – Leonardo iz Pize, 1202. godine

ČOVEK NASTAO OD PRIMATA
Teorija evolucije – Čarls Darvin, 1859. godine

ŽIVOT JE INFORMACIJA
Struktura DNK – Frensis Krik i Džejms Votson, 1953. godine

ETAR NE POSTOJI
Teorija relativnosti – Albert Ajnštajn, 1905. godine

KAKO NAHRANITI SVE LjUDE?
Veštačko đubrivo – Fric Haber, 1909. godine

BOJA NOĆNOG NEBA
Širenje svemira – Edvin Habl, 1929. godine

TELO PREPOZNAJE ZARAZU
Vakcinacija – Edvard Džener, 1796. godina

OSNOVNI REGISTAR PRIRODE
Periodni sistem elemenata – Dimitrij Mendeljejev, 1864. godine

RAČUN SA IZMIŠLjENIM BROJEM
Kompleksni brojevi – Rafaelo Bombeli, 1572. godine

POREKLO MISTERIOZNIH ZRAKA
Radioaktivnost – Marija Kiri, 1898.godine

ELEKTRONI POKREĆU SVET
Naizmenična struja – Nikola Tesla, 1887. godine

ŠTA JE ATOM?
Kvanta mehanika – Nils Bor i Verner Hajzenberg, 1924. godine

KAKO JE IZABRANO BAŠ OVIH 13 IDEJA?
Reč je o idejama iz kojih su isklijale čitave nove nauke, tehnološke paradigme i novi načini razmišljanja. Do spiska od 13 tema se došlo kroz 20 različitih lista koje su u poslednje tri godine objavili vodeći naučnopopularni časopisi – merenjem učestalosti pojavljivanja pojedinih naučnih ideja na ovim listama, CPN je izabrao 13 onih koje se najčešće javljaju, odnosno koje vodeći naučni časopisi smatraju ključnim za moderni svet. Autori tekstova su Slobodan Bubnjević, Nevena Grubač, Marija Nikolić, Tijana Marković, Boris Klobučar, Dubravka Vejnović, Ana Brajović i Katarina Vuković. Stručni konsultant je bio prof. dr Milan M. Ćirković.

Istražite više na interaktivnom sajtu izložbe sumaznanja.cpn.rs

Leave a Reply