IBM zgrada u mestu Petah Tikva
Događaji

Izraelski ambasador otvara IT konferenciju “Nova energija”

Konferenciju “Nova energija” koja se na Kopaoniku održava od 29.04. do 03.05. neće otvoriti nijedan domaći političar ili ministar već su organizatori tu čast namenili ambasadoru Izraela u Beogradu. Zašto će Josif Levi otvoriti  “Novu energiju”?

Ambasador Levi će nam preneti iskustva Izraela koji je do sredine osamdesetih bio država čija se ekonomija bazirala na izvozu mandarina i brušenju dijamanata.

IBM zgrada u mestu Petah Tikva

IBM zgrada u mestu Petah Tikva

U julu 1985. godišnja stopa inflacije u Izraelu bila 480% što je u tom momentu bio svetski rekord. Odlula vlade Šimona Peresa da stvori uslove za razvoj IT industrije i onoga što danas poznajemo kao “Silicon Wadi” (Wadi – dolina, na arapskom) – presudno je uticala na ekonomiju zemlje. Za manje od 10 godina, Izrael je potpuno promenio profil svoje privrede i danas je i pored svih izazova ekonomske krize i neprijateljskog okruženja – 25. ekonomija sveta, 36.000 dolara po glavni stanovnika. 600 milijardi dolara je godišnji izvoz Izraela i polovina toga je izvoz visoke tehnologije.

Ambasador Levi je o ovoj temi pričao na The Economist konferenciji koju je Color Press Grupa organizovala u decembru prošle godine kada je uporedio Izrael i Srbiju: “Mi nemamo naftu, nemamo gas, nemamo velike reke i šume! Imamo više istoje nego vode! Imamo dva jezera od kojih je jedno potpuno mrtvo – Mrtvo more, a drugo umire – Galijejsko jezero. Nemamo veliku teritoriju i jedino što imamo su ljudi! Ljubi su naše najveće bogatstvo! Mislim da je Srbija u sličnoj poziciji!”, rekao je Levi.

Konferencija će pokušati da odgovori na brojna pitanja iz ove oblasti: Šta Srbija treba da učini kako bi olakšala poslovanje IT-industrije, ubrzala e-upravu, omogućila e-prodaju; kakvi su trendovi u online-marketingu, šta se dešava sa selebritijima na društvenim mrežama i da li je moguća e-revoulucija? To su samo neke od tema kojima će se baviti preko 1.000 učesnika “Nove energije” iz Srbije i celog regiona. Detaljnije na: www.novaenergija.rs

Leave a Reply