Događaji

Izveštaj sa Microsoft Imagine cup-a

Zamislite svet u kom tehnologija pomaže da se reše i najteži problemi. Upravo to je izazov koji je stavljen pred inovativne mlade ljude koji su učestvovali na 9. godišnjem takmičenju imaginacije u New Yorku. Događaj, koji je završen prekjuče, se smatra najprominentnijim studentskim tehnološkim takmičenjem u svetu, a njegov domaćin je korporacija Microsoft.

Student matematike David Hayden je slep. On može da vidi ekran prenosnog kompjutera, ali ne može da vidi školsku tablu kako bi tokom časa pravio zabeleške. On i njegovi drugovi na državnom univerzitetu u Arizoni su pronašli rešenje: prenosna kamera koja se okreće i kompjuterski program koji Davidu omogućava da na levoj strani prenosnog kompjutera vidi pisanje na tabli ili udaljene predmete. Na desnoj strani onda može praviti zabeleške. Hayden kaže da ima 20 miliona Amerikanaca koji imaju slab vid, ali da samo 40% njih u potpunosti učestvuje u radnom okruženju.

Verujemo da se za to velikim delom treba kriviti nedostatak pristupa obrazovanju. Zato, ako takve ljude opremimo pomoćnom tehnologijom koja im omogućava da pišu zabeleške istom brzinom i lakoćom kao i njihove kolege čiji je vid normalan, verujemo da bi im tako omogućili bolji pristup obrazovanju, prihodima i kvaliteti života, kaže David Hayden.

The imagine cup, Takmičenje imaginacije, je povezano sa milenijumskim razvojnim ciljevima UN-a koji uključuju omogućavanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, iskorenjivanje ekstremne gladi i siromaštva i osiguravanje održivosti okoline. Tim sa Novog Zelanda je pokušao da reši još jedan milenijumski cilj, a to je borba protiv bolesti. Oni su kreirali kompjuterski program koji pomaže u borbi protiv malarije, jedne od najsmrtonosnijih bolesti na svetu. Program spaja satelitske slike, vladine podatke i tekst poruke vezane za stvarno ili potencijalno širenje te bolesti koju prenose komarci. To pomaže distribuciji mreža, vakcina i sprejova protiv insekata. Član tima Edward Peek kaže da to takmičenje predstavlja ogromnu šansu.

Pre nekoliko godina sam se takmičio na Imagine cup-u, ali nisam stigao do finala. Zato sam zaista želeo iskoristiti moje tehničko znanje kako bi doveo do promene u svetu, kaže Edward Peek.

Predsednik Microsofta Steve Balmer kaže da su projekti predstavljeni u New Yorku poslednja faza globalnog takmičenja u kom su učestvovali  mladi iz 183 zemlje. To nam je podsećanje da nema granica za ideje i naporan rad kada je u pitanju njihov globalni uticaj na društvo, rekao je Balmer.

Takmičenje nudi različite novčane i ne-novčane nagrade. Mnogi učesnici takođe pokazuju svoje projekte u nadi da će privući pažnju ulagača koji bi mogli finansirati njihovu proizvodnju i distribuciju. Takmičenje će se sledeće godine održati u Sidneju u Australiji.

Leave a Reply