Događaji

Kompanija SRC sponzor događaja “ArhivInfo 2009” i “Najbolja IKT praksa u gradovima i opština Srbije”

Kao  što je bilo najavljeno, kompanija SRC je bila vrlo aktivan učesnik događaja “ArhivInfo 2009” i “Najbolja IKT praksa u gradovima i opštinama Srbije” koji su održani na Zlatiboru, odnosno u Niškoj Banji.

Na oba događaja kompanija SRC je imala ulogu sponzora, i to ulogu generalnog sponzora za “ArhivInfo 2009” i ulogu sponzora jedne od tri glavne nagrade u Niškoj Banji.

Ovogodišnji skup ArhivInfo privukao je pažnju uglavnom državnih institucija, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima na području arhivskih tehnologija i softverskih rešenja iz oblasti upravljanja dokumentacijom. Skup je otvorio Pomoćnik Ministra za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID) Nebojša Vasiljević, nakon čega su usledile predstavljanje izlagača i komercijalne prezentacije.

Kompanija SRC je i ove godine predstavila nova rešenja, kao i najnovije projekte na području elektronskog upravljanja dokumentacijom, ali sa pozicije generalnog sponzora, što nam je omogućilo da nešto detaljnije predstavimo naš novi eDMS prizvod Origami, kao i jednu studiju slučaja uspešne implementacije našeg eDMS rešenja u građevisnkom preduzeću Monterra.

Origami je naš novi eDMS proizvod, baziran na bogatom iskustvu koje imamo na polju razvoja i implementacije eDMS rešenja i to na svim tržišnim segmentima – od manjih privrednih organizacija, preko onih većih, finansijskih institucija, javnih preduzeća, pa do organa državne uprave (opština, ministarstava, narodne banke, itd.). Origami, naravno, donosi i neke novine, kako u funkcionalnom, tako i tehnološkom smislu, i možemo slobodno reći, predstavlja jedno moderno i veoma kvalitetno rešenje velike upotrebne vrednosti. Kao takav, Origami je bio nominovan za finalista na ovogodišnjem međunarodnom Microsoftovom izboru za najbolje rešenje u okviru partnerskog programa u regiji srednje i istočne Evrope. Više o samom proizvodu videti na: http://www.src.si/sr/proizvodi/origami/.

I ovom prilikom je izvedena demonstracij rada rešenja, tako da je Origami predstavljen u pravom svetlu, gde su svi prisutni imali priliku da vide najbitnije funkcionalnosti kroz simulaciju realne upotrebe eDMS rešenja.

Posebnu pažnju privukla je i prezentacija gospođice Teodore Tičerić iz građevinskog preduzeća Monterra, koja je na veoma interesantan način predstavila sve faze u implementaciji eDMS rešenja u njihovo preduzeće, od odluke da se uopšte uvede neko eDMS rešenje, preko izbora ponuđača i vrednovanja ponuđenih rešenja, pa do samog uvođenja i puštanja sistema u rad. Naročito interesantan deo je bio deo kojim su predstavljene uštede u poslovanju Monterre nakon uvođenja eDMS rešenja i metodologija kojom se do takvih podataka došlo.

Skup u Niškoj Banji, u organizaciji Stalne Konferencije Gradova i Opština (SKGO) i USAID – Programa za podsticaj ekonomskom razvoju opština, otvorila je Ministarka Jasna Matić iz MTID, a zatim su usledila izlaganja Generalnog sekretara SKGO, Đorđa Staničića, predstavnika Grada Niša, Niškog Univerziteta i drugih, koji su govorili o stanju naših lokalnih samouprava u smislu nivoa informatizacije njihovih poslovnih procesa i servisa usmerenih ka građanima i privredi.

Pre same konferencije, u periodu od 4 meseca, sprovedeno je istraživanje i ocenjivanje najboljih IT praksi, od strane SKGO i stručne komisije, na čijem čelu je bio prof. dr. Leonid Stoimenov sa Niškog Univerziteta. Na osnovu prijavljenih radova lokalnih samouprava, izvršen je izbor najboljih rešenja u tri kategorije: servisi usmereni na privredu, servisi usmereni na građane i najbolje interno rešenje.

U prvoj kategoriji nagradu je dobila Gradska uprava Grada Niša za GIS rešenje, u drugoj – Gradska uprava Grada Kruševca za web portal,  u kategoriji internog rešenja, gde je bilo i najviše prijavljenih radova, nagradu dobila Opštinska uprava Opštine Kula za rešenje koje je razvila i implmentirala kompanija SRC. Prilikom proglašenja pobednika, predsednik Opštine Kula, gospodin Svetozar Bukvić, između ostalog rekao je nekoliko vrlo pohvalnih reči o SRC-u i saradnji koju smo ostvarili tokom implementacije našeg rešenja, koja se i dalje širi i razvija.

Kompanija SRC, kao jedan od sponzora glavnih nagrada, nagradio je Grad Niš našim proizvodom Origami kojim će biti obuhvaćeno poslovanje Pisarnice Gradske uprave, čija implementacija će uskoro početi.

U poslednjoj nedelji septembra, u Budvi je održan tradicionalni Infofest, na kojem su zajedno sa partnerom iz Crne Gore, Čikom informatički inžinjering, ukratko predstavili trenutno najvažniji projekat – Upravljanje dokumentacijom u Vladi Crne Gore.

Leave a Reply