Događaji

Konferencija “DIGITALNA PISMENOST – USLOV I OBAVEZA”

Regionalnoj ECDL konferencija pod nazivom “DIGITALNA PISMENOST – USLOV I OBAVEZA” održaće se  09.10.2009. u Beogradu (Hotel Continental), a  organizuju je: DIS – Slovenija, HIZ – Hrvatska, ECDL – BiH i JISA

Sposobnost korišćenja računara danas postaje uslov poslovanja a time i života firmi, društva i pojedinaca. Digitalni svet tako postaje i stalna obaveza dodatnog učenja. Zato se ovom problemu iz dana u dan posvećuje sve veća pažnja.

Evropska Unija je svojim konceptom ECDL – European Computer Driving Licence postavila vendorski (MS, Mac, Linux…) nezavisan standard potrebnog znanja za zaposlene u privrednim i vanprivrednim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Predsednik Evropske Komisije, gospodin Barroso, u februaru ove godine svečano je preuzeo devetomilioniti ECDL index u nameri da i sam polaže ove ispite i ličnim primerom ukaže na odlučnost evropskih stavova i neophodnost informatičke pismenosti na svim nivoima rada, od najnižeg do najvišeg.

Nedavno je u Pragu na 52. konferenciji generalnih direktora javnih uprava evropskih zemalja još jednom podvučen ECDL kao merilo pismenosti i osnov širenja EUPAN – European Public Administration Network koji treba da omogući gradjanima i firmama bolju primenu novih tehnologija u komunikaciji sa državnim organima.

Statistički pokazatelji govore da su proporcionalno broju stanovnika, zemlje jugoistočnog regiona u sve većem zaostatku za Evropom što naravno podstče i dalji rast već postojeće velike privredne razlike. To je razlog da su do sada mnoge zemlje regiona dobile značajna sredstva iz pristupnih fondova za unapređenje informatičke pismenosti, a preduzetnici koji žele budućnost svojim firmama permanentno ulažu u informatičko obrazovanje zaposlenih.

ECDL se za kratko vreme implementirao i van Evrope a svuda u svetu sprovodi se mrežom testnih centara koje kontrolišu nacionalni nosioci licence. U našem regionu to su: DIS – Društvo informatičara Slovenije, HIZ – Hrvatski informatički zbor, ECDL udruženje informatičara BIH i JISA – informatički savez Srbije koji je trenutno nadležan i za Crnu Goru i Makedoniju.

Posle Hrvatske i Slovenije, JISA je ove godine domaćin regionalnoj konferenciji gde će se predstaviti napori i rezultati ne samo bivših jugoslovenskih republika već i drugih bliskih zemalja (Italija, Austrija, Madjarska, Rumunija…). Za tu svrhu pored uobičajenih prezentacija, biće organizovani i B2B razgovori, štandovi, posebne sesije i sve drugo potrebno da se što pre i što više podstakne razvoj informatičke pismenosti regiona i smanji jaz koji danas postoji.

Konferenciju će otvoriti predstavnici Vlade Srbije i Predsednik Evropske skupštine profesionalnih informatičkih asocijacija (CEPIS) a uvodna izlaganja imaće regionalni direktor ECDL fondacije i svi nacionalni lideri informatičkih asocijacija i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primenu novih tehnologija u ovim zemljama.(Agenda u prilogu)

Zadaci koji se postavljaju pred državne organe, privredu i vanprivredu, obrazovne institucije, kao i praktični primeri i realizovana praksa, biće prezentovani na ovoj konferenciji.

Za sve posetioce obavezna je prethodna prijava na sajtu www.ecdl.rs ili tel. 00 381 (0)11 – 2620374, 2622668, 2620374

Leave a Reply