Događaji

Konferencija iz oblasti mikro i nanoelektronike “MIEL 2010”

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić otvorio je juče u Nišu međunarodnu konferenciju iz oblasti mikro i nanoelektronike “MIEL 2010” na kojoj učestvuje približno 90 eksperata iz više od 30 zemalja.

Đelić je na tom skupu, održanom na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, predstavio Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije usvojenu krajem februara, nakon čega je sa učesnicima konferencije razgovarao o iskustvima vezanim za razvoj pomenutih oblasti u njihovim zemljama.

Potpredsednik Vlade je ocenio kao pozitivno to što je jedna velika kompanija kao što je francuski “Sažem” prepoznala mogućnost da u Nišu, kada se za to steknu uslovi, razvije veliko postrojenje za proizvodnju pametnih električnih brojila koja mogu biti deo projekta pametne mreže za prenos električne energije i njenu potrošnju.

Preduslov za to je da se raspišu tenderi za nabavku električnih brojila, ali posao pregovaranja i obezbeđivanja kredita i garancija za te kredite ne ide uvek željenom brzinom, ukazao je on i dodao da su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom u toku.

Đelić se juče sastao i sa vaskularnim hirurgom Draganom Milićem, koga je Američko udruženje za vaskularnu hirurgiju proglasilo za najboljeg mladog hirurga u 2010. godini van granica SAD.

Potpredsednik Vlade je rekao da od Milića očekuje da uspostavi partnerstvo sa prestižnom američkom klinikom “Mejo”, gde će boraviti od sledeće nedelje, kao i da ono što vidi u SAD ponovi u Nišu i osnuje školu za vaskularnu hirurgiju koja će biti centar u jugoistočnoj Evropi za tu oblast.

U godinama koje dolaze centar za nauku nalik onom na klinici “Mejo” biće finansiran iz kredita koji će biti ratifikovan sledeće nedelje u Skupštini Srbije, najavio je Đelić i izrazio nadu da će vaskularni hirurzi u Nišu raditi u uslovima kakvi postoje u SAD.

On je ponovio da Vlada podržava orijentaciju da karijera naših naučnika treba da se razvija na međunarodnom nivou, ali da naši talenti i naučni radnici treba da ostanu u Srbiji.

Leave a Reply