information-safety
Događaji

Konferencija o informacionoj bezbednosti u Srbiji 5. juna

Društvo za informacionu bezbednost Srbije (DIBS), Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija TowersNet pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 5. juna u prostorijama PKS, organizuju Konferenciju Informaciona bezbednost 2013.

Shvatajući sve veći značaj informacione bezbednosti kao jednog od najbitnijih faktora nacionalne bezbednosti, cilj druge po redu konferencije o informacionoj bezbednosti je diskusija o stanju informacione (ne)bezbednosti u Srbiji, kao i načina za podizanje njegovog trenutnog nivoa. Predstavnici Vlade Republike Srbije, privrede, obrazovnog i civilnog sektora će prezentovati naučne radove o preventivnom delovavanju na sajber napade i rizike, u cilju jačanja slobode i demokratije koja će obezbediti dalji sigiran rast digitalne ekonomije.

information-safety

Evropska komisija je početkom februara donela strategiju o sajber kriminalu za otvoren, bezbedan i siguran internet. Strategija se fokusira na dostizanje informacione otpornosti i bezbednosti, drastičnog smanjenja sajber kriminala, stvaranje industrijskih i tehnoloških izvora za informacionu bezbednost, stvaranje regulativnih osnova za sajber bezbednosti koje će biti usvojene i implementirane na evropskom nivou.

EU je u prethodnom periodu, sa par ključnih inicijativa značajno doprinela boljoj zaštiti građana od prevara na internetu, uključujući osnivanje Evropskog centra za sajberkriminalregulativne predloge o sankcionisanju napada na informacione sisteme i lansiranje globalne alijanse za borbu protiv zloupotrebe dece na internetu.

Preuzmite: Program konferencije Informaciona bezbednost 2013

Činjenice o informacionoj bezbednosti – danas:

 • ·Procenjeno je svakodnevno pristustvo 150.000 kompjuterskih virusa i 148.000 zaraženih kompjutera dnevno
 • ·Procenjena je šansa od 10% za veliki slom informacione infrastrukture u nastupajućoj deceniji, koji bi mogla da prouzrokuje štetu od 250 milijardi dolara.
 • ·Žrtve sajberkriminala širom sveta izgube 290 milijardi dolara svake godine, dok sa druge strane, profit sajber kriminala na godišnjem nivou iznosi 750 milijardi dolara.
 • ·38% internet korisnika iz EU promenila su svoje onlajn ponašanje zbog sajber napada: 18% će manje kupovati dobra i usluge putem interneta, i 15% će manje koristiti usluge elektronskog bankarstva.
 • ·12% ispitanika Eurobarometer ankete o informacionoj bezbednosti je već bila žrtva neke od onlajn prevara, a 89% izbegava da na internetu ostavlja svoje lične podatke.
 • ·Do januara 2012. po Eurostat istraživanju, samo je 26% kompanija u EU imala formalno definisane propise o IKT bezbednosti.

One thought on “Konferencija o informacionoj bezbednosti u Srbiji 5. juna

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis Ministarstvu:

  MINISTARSTVO SPOLJNE I UNUTRASNJE TRGOVINE I TELEKOMUNIKACIJA
  Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 2,

  Konferencija o informacionoj bezbednosti u Srbiji

  Postovane dame i gospodo,

  U Programu konferencije “Informaciona bezbednost 2013” u Prvoj sesiji: “Stanje, strategija, regulativa”, kao i u “Činjenicama o informacionoj bezbednosti – danas”, nigde se ne pominju rezultati javne rasprave o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti (internet stranica UZDE od 26.1.2012): http://kultura.gov.rs/sites/default/files/documents/nacrt_zakona_o_informacionoj_bezbednosti.pdf, niti dalja sudbina (nacrta) ovog zakona. U “Cinjenicama” se ne daju rezultati sprovodjejna Zakona o potvrđivanju Konvencije o visokotehnološkom kriminalu , Krivičnog zakonika (Glava dvadeset sedma: Krivicna dela ptotiv bezbednosti racunarskih podataka, cl. 298-304a) i Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije severnoatlantskog pakta o bezbednosti informacija i kodeksa o postupanju.

  Cini se da u Programu konferencije Informaciona bezbednost 2013 nedostaje tema o terminoloskoj zbrci u ovoj oblasti (informaciona bezbednost, bezbednost informacija, bezbednost racunarskih podataka, sajbernetska ili kibernetska bezbednost, visikotehnoloski kriminal, kibernetski kriminal, itd. i tsl.). Nista strasno, jer na medjunarodnom, evropskom i nacionalnom nivou jos nisu utvrdjeni osnovni elementi regulatornog okvira za Internet i internet komunikacije, odnosno nove informacione i komunikacione tehnologije.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 4. jun 2013.

  P. S. – Usput, pogledajte i poslednju, 5. tacku nacrta ovog Akcionog plana: http://mtt.gov.rs/download/za_clanke/Akcioni%20plan%20za%20realizaciju%20strategije%20razvoja%20informacionog%20drustva%202013-2014.pdf. Pitanje je da li je nacrt ovog akcionog plana postao Akcioni plan?

Leave a Reply