Događaji

Leteći mini-robot čistač pobednik svetskog takmičenja Electrolux Design Lab 2013.

Šta donosi budućnost domaćinstva? Leteći nano-roboti koji čiste, zidovi koji se šire i prečišćavaju vazduh, hologramsko kuvanje, samo su neke od vizija koje su predstavljene u okviru takmičenja Electrolux Design Lab, koje se održava već 11 godina. Koncept letećeg robota «Mab» dobitnik je prve nagrade na finalnom takmičenju održanom u Muzeju Fotografiska u Štokholmu u Švedskoj.

Pobednički koncept, čiji je autor Adrian Perez Zapata iz Kolumbije, je automatski sistem čišćenja koji se sastoji od stotina letećih mini-robota. Roboti čiste površine na način da ih dodiruju kapljicom vode. “Mab” skenira dom, određuje koje delove treba čistiti i šalje leteće robote.

electrolux

“U dvorištu fakulteta proučavao sam let pčela dok oplođuju cvet i bilo je magično videti kako mnoštvo pčela rade zajedno”, rekao je Adrian Perez Zapata. “Moj koncept “Mab” zahteva kratku početnu konfiguraciju da bi radio samostalno i kako biste pri dolasku kući naišli na mnoštvo mini-robota koji samostalno lete okolo i čiste. To znači da se možete opustiti i proučavati neverovatne “Mabove” male vile kako rade čuda.”

“Ove godine pobednički koncept daje novi pogled na robote. Oni više nisu jedinice koje imitiraju prave osobe, nego postaju nešto što je inspirisano logikom zajedničkog rada i grupne inteligencije iz prirode”, rekao je Stefano Marzano, glavni dizajner kompanije Electrolux i predsednik žirija. ”Mab je inovativan koncept koji može biti važan u smanjivanju napora dnevnog čišćenja za potrošače ali i kompanije, uz poboljšane rezultate.”

Drugu nagradu osvojio je Atomium 3D printer hrane, čiji je autor Luiza Silva iz Brazila. To je koncept koji ukazuje na globalni problem usvajanja zdravog načina života i suočavanja sa hroničnim bolestima, a inspirisan je igrom i kreativnošću dece. Treća nagrada otišla je u ruke Jeabyun Yeonu iz Koreje za koncept Dišućeg zida. Motivacija žirija bila je: „Dišući zid nas podstiče na važnu diskusiju o budućnosti poslovnog modela koji nije samo proizvodnja aparata već generisanje predloga koji bi mogli doneti poseban kvalitet građevinskoj industriji.“

Nagradu Glas Javnosti osvojio je “Mab” dobivši 40% od ukupno 4.391 glasova putem Design Lab web stranice.

Prvi korak prema karijeri dizajnera

Ideja takmičenja je stimulisati i aktivirati studente dizajna na globalnom nivou pozivajući ih da predstave revolucionarne ideje o budućnosti domaćinstva. Takmičenje je inovativna arena za predstavljanje novih talenata. Prva nagrada je 5.000 evra i praksa u trajanju od šest meseci u Electrolux globalnom dizajnerskom centru, druga nagrada iznosi 3.000 evra, a treća nagrada 2.000 evra. Nagrada Glasa Javnosti iznosi 1.000 evra.

Tema godine – Inspirativno urbano življenje

Tema takmičenja Design Lab 2013. je Inspirativno urbano življenje. Grad budućnosti ima manjak prostora, on je ubrzan i prenaseljen. Životni prostori su sve manji; ima manje mesta za stvari ali dom je i dalje epicentar zabave i kulinarskog užitka. Takmičari su prijavljivali koncepte proizvoda, pribora, potrošnih stvari i usluga koji bi bili revolucionarni u segmentima Društvenog kuvanja, Prirodnog vazduha i Jednostavnog čišćenja.

Više od 1700 prijava iz 60 zemalja učestvovalo je u ovogodišnjem takmičenju. Takmičenje se satojalo od 5 faza čime je takmičarima omogućeno da se koncentrišu na različita područja tokom procesa; prijavu ideje u skici, razvoj koncepta, razvoj vizuala, razvoj funkcionalnosti i finalna prezentacija. Više od 100 najboljih kandidata je odabrano da učestvuje u takmičenju i da detaljnije razviju svoje koncepte kako bi bili ocenjeni od strane Electrolux profesionalaca iz sektora dizajna, istraživanja i razvoja i marketinga inovacija. Za svaki koncept je bilo moguće glasanje od strane javnosti i učesnik koji osvoji najviše glasova se kvalifikuje za sledeći nivo. Design Lab 2013 žiri koji čine glavni dizajner u kompaniji Electrolux Stefano Marzano, dizajn strateg u kompaniji Yanko Design Hideshi Hamaguchi i glavni urednik LOFT Bookazine Pio Barone Lumaga biraju pobednika od osam finalista.

“Kreiranje novih vrednosti i standarda je srž inovativnog dizajna i Design Lab je jedan od načina na koji mi u Electrolux kompaniji istražujemo nove ideje,” rekao je Stefano Morzano, glavni dizajner u Electrolux kompaniji. “Sva dizajnerska rešenja koja unapređuju način života i okruženje naših kupaca su veoma zanimljiva i relavantna za istraživanje. Zato kroz Design Lab 2013 ne predstavljamo samo proizvode već i dodatnu opremu, potrošnu robu i usluge u okviru tri ključna područja na koja smo fokusirani: kuvanje, čišćenje i prečišćavanje vazduha.”

Pogledajte 3 najbolja rada takmičenja Design Lab 2013:

Mab – Pobednik Design Lab 2013

Atomium – Druga nagrada Design Lab 2013

Dišući zid – Treća nagrada Design Lab 2013

Leave a Reply