Događaji

Matić na konferenciji opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić učestvuje na 18. konferenciji opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, koja se održava u Gvadalahari u Meksiku.

U saopštenju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo navodi se da će delegacija Srbije, koju predvodi Matić, na ovom skupu predstaviti Digitalnu agendu Srbije, uključujući Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa, elektronsku upravu i proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa.

Konferencija opunomoćenika predstavlja telo najvišeg nivoa Međunarodne unije za telekomunikacije, koje je odgovorno za alokaciju radijskog spektra u celom svetu, kreiranje tehničkih standarda koji određuju sve IKT mreže, kao i za razvoj i implementaciju strategija za smanjenje digitalnog jaza kao odgovor rastućim potrebama koje nameće savremeni život.

Takođe, na skupu će biti predstavljena i inicijativa resornog ministarstva da se pod okriljem Međunarodne unije za telekomunikacije osnuje globalna mreža žena na vodećim pozicijama u oblasti IKT, koja će se baviti podizanjem životnog standarda širom sveta, sa posebnim osvrtom na decu i žene, kroz promociju i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će takođe promovisati i obeležavanje međunarodnog dana devojčica u IKT oblasti, koji će se održavati svakog četvrtog četvrtka u aprilu, kada će devojčice imati priliku da upoznaju mogućnosti školovanja i rada u IKT oblasti.

Tokom učešća na konferenciji Matić će imati niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima Međunarodne unije za telekomunikacije, na kojima će biti reči o daljem unapređenju saradnje.

Takođe, na skupu će biti izabrano petočlano rukovodstvo koje će upravljati Unijom u naredne četiri godine, Odbor za regulaciju radio-komunikacija, a glasaće se i o tome koje će zemlje učestvovati u radu Saveta Međunarodne unije za telekomunikacije.

Matić će takođe razgovarati i sa šefovima delegacija zemalja članica, koji će učestvovati na izbornoj skupštini. Konferenciji prisustvuje približno 2.000 učesnika iz 160 zemalja, dodaje se u saopštenju.

One thought on “Matić na konferenciji opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Konferencija je zavrsena. Gde je preliminarni izvestaj naseg opunomocenika o rezultatima konferencije? Sta je sa sazetkom objavljenih Finalnih akata ove konferencije? Da li je Konferencija izmenila i dopunila Ustav i Konvenciju Medjunarodne unije za telekomunikacije, i da li je donela ikakve odluke u vezi sa Pravilnikom o medjunarodnim telekomunikacijama koji je “zamrznut” vec 22 godine (verovatno zbog “slobode” Interneta)?

Leave a Reply