Događaji

Matić: Značajna uloga IKT u promociji antičke kulturne baštine

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Tatjana Matić otvorila je juče u Kulturnom centru Grad izložbu fotografija Centra za urbani razvoj pod nazivom UNDERGRAD.

Fotografije nastale istraživanjem podzemnih objekata na teritoriji Beograda prikazane su u 3D formatu. Na primeru interaktivne 3D rekonstrukcije nekadašnjeg izgleda antičke grobnice iz Brestovika, predstavljene su mogućnosti novih tehnologija u prezentaciji kulturne baštine.

„Uočili smo da antička kulturna baština u Srbiji nije dovoljno poznata široj populaciji, ali i da je ovo veoma dobar način da iskoristimo sve prednosti koje nam informaciono-komunikacione tehnologije nude“, izjavila je Matić.

Po njenim rečima, uz pomoć 3D animacija, obrazovne institucije u Srbiji će moći da predstave gradivo posredstvom digitalnih tehnologija na zanimljiv i kreativan način, i dodaje da nove tehnologije donose mogućnost da se kulturna baština približi ljudima sa posebnim potrebama, koje zbog svog hendikepa nisu u mogućnosti da ih posete.

Digitalna rekonstrukcija biće dostupna u obliku interaktivne virtuelne ture na internet stranici o podzemnom Beogradu. Centar za urbani razvoj najavio je da će posetioci sajta moći da ulaze u virtuelnu grobnicu i da upravljaju sadržajem, dok će freske, sarkofazi i antičke skulpture predstavljati deo budućeg dokumentarnog filma o antičkoj baštini u Srbiji kao i deo aplikacije za mobilne telefone.

Na Prvom javnom konkursu za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva 2013. godine, koji je organizovalo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, program Centra za urbani razvoj, pod nazivom Stratonik – digitalna rekonstrukcija antičkog nasleđa, ocenjen je kao jedan od 38 najboljih.

Leave a Reply