Događaji

Međunarodna naučna konferencija Nauka i obrazovanje u tranziciji

Povodom dvadesetogodišnjice svog postojanja Humboltov klub Srbije, udruženje koje okuplja naučnike stipendiste i dobitnike nagrade nemačke fondacije “Aleksander fon Humbolt” (Alexander von Humboldt-Stiftung), od 28. do 30. oktobra 2010. organizuje međunarodnu naučnu konferenciju na temu NAUKA I OBRAZOVANJE U TRANZICIJI. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Cilj konferencije je otvoreno, kritičko preispitivanje položaja i uloge nauke i obrazovanja u savremenim društvima. Za konferencuju se prijavilo preko sto učesnika iz 17 zemalja Evrope, iz društvenih, humanističkih i prirodno-tehničkih nauka. Na konferenciji će učestvovati i profesor Rihard Ernst iz Ciriha, dobitnik Nobelove nagrade. Profesor Ernst će 29. oktobra u 11.55 na Beogradskom univerzitetu održati predavanje na temu ACADEMIC RESPONSIBILITY AND OUR FUTURE. Predviđeno je da profesora Ernsta primi ministar za nauku Božidar Đelić.

Fondacija Aleksander fon Humbolt stipendirala je dosad oko 240 naučnika iz Srbije, a ukupno preko 24 000 iz više od 130 zemalja. Osim u finansiranju dužih istraživačkih boravaka stranih naučnika u Nemačkoj, Humboltova fondacija učestvuje i u nabavci literature i istraživačke opreme, organizovanju naučnih skupova i u razvijanju partnerstva između nemačkih i stranih naučno-istraživačkih institucija.

Humboltov klub Srbije spada među najstarija udruženja Humboltovih stipendista.
Više informacija možete naći na interent stranici http://www.humboldt-serbia.rs

Leave a Reply