Događaji

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća okupiće 700 izlagača

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji će okupiti oko 700 izlagača iz 28 zemalja sveta, održaće se od 9. do 13. maja na Beogradskom sajmu i predstaviće savremene tehnologije iz oblasti automatizacije, robotike, bežične komunikacije i drugih oblasti

Na 55. Sajmu tehnike, koji će u ponedeljak otvoriti ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, biće predstavljeno oko 170 tehnoloških noviteta, a čak 77 njih je iz oblasti Integra, odnosno kompjuterske integracije i automatizacije svih procesa.

Na sajmu će, kako je najavljeno, biti predstavljena i 34 nova proizvoda iz oblasti klimatizacije, elektroenergetike, elektronike i rasvete. Ova najstarija sajamska manifestacija u Beogradu, koja se održava od 1937. godine, okupiće oko 350 izlagača iz Evrope, zemalja regiona, zatim Japana i Koreje, a prvi put predstaviće se i izlagači iz Kine, najavila je pomoćnica šefa projekta Beogradskog sajma Milena Ristić.

Ona je naglasila da će na Sajmu tehnike, koji se održava pod sloganom “Tehnički nokaut”, biti organizovane nacionalne izložbe Češke, nemačke regije Hesen iz Visbadena i Slovačke, dok će Hrvatska i Slovenija imati grupne nastupe izlagača. Tradicionalno najviše izlagača dolazi iz Nemačke, Češke, Austrije i Italije, rekla je Ristić i dodala da će se i ove godine predstaviti kompanije koje štandove na sajmu imaju već 30 godina, među kojima su “Krušik” iz Valjeva, “ABS Minel” iz Beograda, “Metalac” iz Gornjeg Milanovca i zagrebački “Končar”.

U okviru grupnog izlagačkog koncepta predstaviće se i Privredna komora Srbije, koja će na svom štandu organizovati susrete privrednika iz zemalja članica CEFTE. Ukazujući na to da 30 odsto ukupnog izvoza Srbije odlazi u zemlje CEFTE, a oko 90 odsto suficita ostvaruje u tom regionu, savetnik za regionalnu saradnju PKS, Mitar Pržulj, naveo je da je cilj skupa unapređenje saradnje između tih zemalja. Pržulj je kazao da investitori iz ovog regiona imaju interes da pokrenu proizvodnju u Srbiji, ukoliko žele da proizvode plasiraju na rusko tržište sa kojom naša zemlja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. PKS će na sajmu tehnike, zajedno sa Privrednom komorom Luksemburga i nemačkom kompanijom “Handverk internacional”, organizovati i susrete poslovnih ljudi.

Na sajmu će biti predstavljen i inovativni javni solarni punjač mobilnih telefona, nagrađeni eksponat sa nedelje održivog razvoja koju je organizovala Evropska komisija. Punjač, koji je inovativna firma “Stroberi tim”, sastavljena od grupe studenata sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta dramskih umetnosti sama projektovala, dizajnirala i realizovala, ima 16 tipova džekova za različite vrste mobilnih telefona. Kompanija “Telekom Srbija” otkupila je od ovih mladih proizvođača jedan aparat, koji košta oko 25.000 evra i on će uskoro biti postavljen u Beogradu, a prvi javni solarni punjač u Srbiji kupila je nedavno opština Obrenovac.

Leave a Reply