Događaji

Na 21. TELFOR-u novosti iz klaud tehnologija

a telekomunikacionom forumu TELFOR 2013., koji će biti održan 26,27. i 28 novembra u Beogradu, biće predstvljena najnovija dostignuća u digitalnim klaud tehnologijama, najvaljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Predsednik Upravnog odbora TELFOR-a Đordje Paunović je rekao da će na skupu biti predstavljeno 270 prihvaćenih od 327 podnetih naučnih radova od 670 autora iz celog sveta. U izložbenom delu učestvovaće 15 kompanija, a 10 će imati komercijalne prezentacije. Biće organizovana i specijalna izložba o počecima telefonije u Srbiji.

telfor2013

Savetnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine, prof dr. Irina Reljin, rekla je da će ove godine prvi put biti predstavjen autkompjuting, odnosno televizija budućnosti koja će biti zasnovana na klaud tehnologijama. Ministarstvo je završilo “Startegiju broudbenda” koja će od ponedeljka biti na javnoj raspravi, a sutra će biti predstavljena studija o Digitalnoj dividendi, dodala je ona.

Predstavnik kompanije Vlatkom, Miloš Borenović je najavio da će njegova firma, koja se najviše bavi razvojem novih tehnologija, e-upravom i biometrijskim tehnologijama, predstaviti zainteresovanim domaćim IT firmama na kojim inostranim tržištima mogu da posluju.

Profesor Paunović je primetio da je problem Srbije što nema industriju, nego samo inženjering. Tako naši IT stručnjaci rade razvojne programe u okviru nekih inostranih projekata, ali to, prema njegovim rečima, neće doprineti razvoju Srbije. U zemlji se samo tri odsto nacionalnog dohotka odvaja za naučni rad, a IT kompanije se uglavnom bave servisnim uslugama.

Predsednik organizacionog odbora TELFOR-a Ljiljana Milić je predstavila istoimeni elektronski časopis, sa otvorenim pristupom, na kome je besplatno i publikovanje naučnih radova i njihovo preuizmanje.

Organizatori skupa su Društvo za telekomunikacije Beograd, Elektrotehniči fakultet Beograd i IEE Serbia i Montenegro u saradnji sa Telekomom, Vlatkomom i drugim kompanijama. TELFOR 2013. je podržalo Ministarstvo sloljne i unutrašnje trgovine i telekomuniakcija.

21. TELFOR održava se u Sava centru od 26 do 28. Novembra 2013. godine. Ulaz je za sve posetioce besplatan.

Leave a Reply