Događaji

Nacrtu Strategije informacionog društva na Infofestu 2011

Najznačajniji događaj trećeg dana Festivala svakako predstavlja završna sesija Javne rasprave o Nacrtu Strategije informacionog društva za period 2011. do 2016. godine koju je organizovalo “Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore”.

Uvodno izlaganje održao je potpredsednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović. Članovi tima koji je radio na nacrtu strategije detaljno su izložili uočene probleme sa kojima se suočava Crna Gora u nastojanju da izgradi savremeno informaciono društvo i aktuelne potrebe građana i privrede uslovljene razvojem info-tehnologija.

Predložena rešenja nastala su kao spoj primera dobre prakse država u svetu, prilagođenih specifičnostima i mogućunostima Crne Gore i određenih težnji kreatora Strategije da izbalansiraju, ponekad suprotstavljene, interese telekomunikacijskih operatera sa potrebama građana i njihovim finansijskim mogućnostima. Usledila je zanimljiva, veoma kritička ali konstruktivnu diskusija predlagača i mnogobrojnih učesnika ove sesije.

Zaključci, koje je izneo prof.dr. Vujica Lazović, upućuju na činjenicu da su predlagači ove Strategije imali mnogo sluha za potrebe građana, kao krajnjih, ali najvažnijih korisnika pogodnosti koje pruža informaciono društvo.

Treći dan Infofesta u zvaničnom programu takođe je obeležio je nastup “Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore”.

Filmom “Sigurnim korakom ka digitalnoj Crnoj Gori” predstavljen je dosadašnji rad Ministarstva. Prikazani su realizovani projekti i najavljeni novi, koji Crnu Goru treba da svrstaju među lidere razvoja informacionog društva u Evropi. Demonstrirano je i korišćenje portala e-Uprave, kroz obavljanje konkretne usluge građanima.

Opšti utisak posjetilaca ove prezentacije je da Ministarstvo svojim radom svrstava Crnu Goru u red najrazvijenijih zemalja regiona u oblasti primjene info-tehnologija i razvoja informacionog društva.

Kompanija “Ericsson Nikola Tesla” održala je prezentaciju pod nazivom “Inovacije za informaciono društvo”. Servisi elektronske uprave svakim danom proširuju svoje mogućnoti, a kompanija “Ericsson” nastoji da zadrži jednu od vodećih pozicija na tom polju.

Leave a Reply