Događaji

Nagrada “Petar Damjanović” za najuspešnije studente

Kompanija OSA Računarski inženjering, sedmu godinu zaredom, dodelila je nagrade „Petar Damjanović” studentima koji su najbolje odgovorili na zadatak izrade tehničke dokumentacije za mašine, uređaje i transportna sredstva programom Autodesk Inventor Professional 2014. Dobitnici ovogodišnjih nagrada su Borislav Sekulić, student Mašinskog fakulteta u Novom Sadu koji je osvojio prvo mesto i nagradu od 1.000 evra, Nikola Lazić, student Mašinskog fakulteta u Nišu, dobitnik je druge nagrade u vrednosti 500 evra, a treće mesto zauzeo je Nemanja Vorkapić, student Mašinskog fakulteta u Novom Sadu koji je osvojio nagradu u iznosu od 300 evra. Nagrada „Petar Damjanović” ustanovljena je u cilju promovisanja novih tehnologija i ove oblasti među mladim stručnjacima, kao i promocije mladih, talentovanih stručnjaka širokoj javnosti i kompanijama iz industrije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I ove godine, pravo učešća imali su studenti mašinskih fakulteta i visokih strukovnih škola Republike Srbije.

Dobitnici nagrada sa predstavnicima kompanije OSA racunarski inzenjering

Nagrada „Petar Damjanović“ dodeljuje se od 2007. godine studentima koji na najbolji način povežu idejno rešenje sa mogućnošću njegove realizacije, u programu Autodesk Inventor, kako bi se konkurentan proizvod plasirao na tržište u najkraćem roku. Konkurs promoviše jedinstvenu povezanost kreativnog i produktivnog. Ove godine studenti su mogli da koriste i verziju programa koji je namenjen radu sa izuzetno složenim sklopovima, a tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program te kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala. Kako je dosadašnji zajednički rad kompanije OSA i Mašinskog fakulteta bio uspešan i plodonosan, ugovoren je produžetak saradnje na još tri godine, dok je predmet Ugovora i dodatna donacija još pet grafičkih radnih stanica u Autodesk učionici na fakultetu, dodatni Autodeskov softver i podrška u vidu obuke za korišćenje ovog softvera.

Konkurs i nagrada „Petar Damjanović“ nose ime po jednom od osnivača kompanije OSA Računarski inženjering koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, Petar Damjanović je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, a radio je i na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

Leave a Reply