nti
Događaji

Najbolja tehnološka inovacija 2013. godine

Podsećamo Vas da je u toku prijavljivanje učesnika za deveto po redu Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.  Kao i do sada, pravo na učešće na takmičenju imaju timovi (od najmanje tri člana) koji će se takmičiti u jednoj kategoriji – Realizovane inovacije. Rok za prijavu je 22.04.2013, a pobednik će biti poznat nakon finala, koje će se održati krajem decembra uz direktan prenos na RTS-u. Početni nagradni fond iznosi 5 miiliona dinara.

Novina na ovogodišnjem takmičenju je set novih treninga. Takodje, od ove godine će biti praćena uspešnost realizacije inovacija prošlogodišnjih učesnika i to će biti posebno nagrađeno. Još jedna značajna novina je omogućavanje studentima da se uključe u rad nekog od timova na takmičenju. Ovo će timovima biti značajna pomoć, dok će studentima omogućiti sticanje dragocenog iskustva.

nti

Cilj takmičenja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pomoć potencijalnim i postojećim „high-tech“ preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište.

Učešće na Takmičenju, osim mogućnosti dobijanja novčanih nagrada, svim takmičarima obezbedjuje i stručnu pomoć  u vidu besplatne edukacije kroz treninge i konsalting, kao i medijsku promociju.

 

Moto organizatora takmičenja je da se jedino kroz stvaranje i plasman inovacija na svetskom tržištu može podići konkuretnost naše privrede. Želja im je da stvaranje inovacija postane osnovni državni program koji će se promovisati i realizovati kod svih stanovnika Srbije. Za tako nešto već je uspostavljen sistem koji traje i potrebno je samo da mu se pruži prava i vidljiva podrška. Neophodno je da počev od osnovne škole pa do fakulteta, u svakoj  kući, na njivi, preduzeću, bliskom okruženju, svakoj opštini, a na kraju i u čitavoj zemlji, započne proces inovativnog rada i stvaranja i da to postane prepoznatljivo.

 

TAKMIČENJE

Takmičenje će se ove godine odvijati u kategoriji Realizovane inovacije. Nakon prijave, sve timove, odnosno njihove inovacije očekuje nekoliko eliminatornih recenzentskih krugova, a zatim i višemesečna obuka, u periodu april-novembar. Na kraju godine, održava se finale Takmičenja uz direktan prenos iz studija RTS-a.

Novina na ovogodišnjem takmičenju je razvijena serija novih treninga, koji imaju za cilj da obuče takmičare kako da osluškuju tržište i kako da naprave uspešnu strategiju za plasiranje svojih proizvoda i usluga. Takodje, od ove godine ćemo pratiti uspešnost realizacije inovacija prošlogodišnjih učesnika i to posebno nagraditi, bez obzira na plasman koji je ostvaren na NTI2012. Još jedna značajna novina je što studenti koji žele da se uključe u rad nekog od timova na takmičenju, mogu da dostave kratak CV na [email protected] . Ovi CV će biti stavljeni na uvid takmičarima koji će moći da u svoj tim pozovu nekog od studenata.

 

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije, dok medijsku podršku obezbeđuje RTS.

 

REZULTATI

U prilog tome da se ova vizija organizatora Takmičenja ostvaruje, govori i činjenica da je proteklih 8 godina osnovano 70  visokotehnoloških kompanija utemeljenih na idejama učesnika Takmičenja, obučeno  5.580  istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i inovatora  i napravljeno  529 biznis i 176 marketing planova. Očekujemo da i ovogodišnje Takmičenje okupi najbolje inovatore iz Srbije i da im omogući da svoje inovacije realizuju na tržištu.

 

PRIJAVLJIVANJE

Kao i do sada, pravo učešća imaju samo timovi, to sa najmanje tri člana. Na takmičenju mogu učestvovati svi stanovnici Srbije, nezavisno od starosne, polne ili obrazovne strukture. Inovacije mogu obuhvatati različite kategorije – od inovativnih rešenja za plasman jednostavnih proizvoda, koji se već vekovima prave na ovim prostorima, pa do visokih tehnologija. Prijavljivanje takmičara se vrši kao i prethodnih godina, putem interneta, na  adresi www.inovacija.org , a rok za prijavu inovacija је 22.april 2013. godine.

Leave a Reply