Categories
Događaji

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2012 u četiri grada Srbije

U Srbiji će 28. septembra biti održana Noć istraživača, događaj koji na inicijativu Evropske unije treću godinu za redom afirmiše nauku i istraživače i podstiče mlade na istraživačko-naučnu karijeru. Novi Sad, Zrenjanin, Beograd I Niš u istoj noći predstaviće posao istraživača u drugačijem svetlu.

Trg slobode biće centralno mesto ovogodišnje “Noći istraživača” u Novom Sadu.

Program za Novi Sad – Trg slobode
Početak: 17 časova

 • 17:00 – 17:30 – Svečano otvaranje uz nastup Univerzitetskog hora
 • 17:30 – 00:00 – Eksperimenti uživo
 • 17:30 – 19:00 – Dečji program (Predstave, animacije, zabavni program…)
 • 19:00 – 21:00 – Na kafi sa naučnicima (klub “Berliner” – Katolička porta)
 • 21:00 – 23:00 – Elektrana na ljudski pogon
 • 23:00 – 00:00 – Zabavni program (Plesna grupa Sambansa)

Eksperimenti uživo: Roboti u potrazi za blagom, Apsolutno moj si broj, Suprotnosti se privlače, Zvezdani ples, Budi spreman za katastrofalnu neman, Globalno krčkanje, Zaljubite se u proleće, Čistoća je pola zdravlja, Mala veterinarska klinika, Sakrij svoje nestašluke, Koje je boje vaša boja, Rasvetli svoj problem, Upala lupa u med, Čik pogodi koji je limun žući, Zanimljiva hemija, Romantično veče pod zvezdama.

Na kafi sa naučnicima (klub “Berliner” – Katolička porta) imaćete priliku da razgovarate sa 11 sjajnih istraživača, a neke od tema za razgovor biće: veliki prasak i poreklo prvih elemenata, ekologija i zaštita prirode, da li mozak ima pol, svemogući“ antioksidansi, tehnologija piva, nanotehnologije, forenzika i forenzičke analize, akustika i audio tehnika, i mnoge druge. Ko su naučnici sa kojima se ovde sastajete pogledajte na sledećem linku: nocistrazivaca.cpn.rs/naucnici/#naucniciNoviSad

Posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije će biti takmičenje u proizvodnji električne energije koristeći bicikle i „ljudski pogon“. Ideja je da centar Novog Sada tokom večeri 28. septembra postane prava elektrana na ljudski pogon i da se posetiocima omogući da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom dva sata vožnje „bicikla“ i za šta se ta količina energije može iskoristiti. Realizaciju ove ideje pomogao je Fitness center “Flex” iz Novog Sada.

Svi zabavni i naučni sadržaji u okviru događaja su besplatni!

Po prvi put kao deo promotivne kampanje biće organizovan četvorodnevni festival – “Nedelja istraživanja” (24. – 27. septembar 2012), tokom koje će fakulteti u Novom Sadu širom otvoriti vrata svojih laboatorija, amfiteatara i vežbaonica i pozvati osnovce i srednjoškolce da dođu i upoznaju naučnike na licu mesta – na njihovom radnom mestu. Prateći formu 4 glavne tame koje su u fokusu “Noći istraživača 2012”: ENERGIJA I OKRUŽENJE, INOVACIJE I IDEJE, ZDRAVLJE I BEZBEDNOST, HRANA I VODA, svaki dan će biti održavane zanimljive radionice, predavanja, izvođeni ogledi i performansi.

“Nedelja istraživanja” – PROGRAM:

 • 24.09. od 12-14h
  Poljoprivredni fakultet – Laboratorija za biodizel
  Fakultet tehničkih nauka –Laboratorija za obnovljive i distribuirane izvore električne energije
  Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za nuklearnu fiziku
 • 25. 09. od 12-14h
  Medicinski fakultet – Farmacija, Anatomija, histologija, Stomatologija, Urgentni centar
 • 26.09. od 12-14h
  Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za hemijska ispitivanja životne sredine
  Tehnološki fakultet – Laboratorija za ambalažu i pakovanje
  Poljoprivredni fakultet – Laboratorija za ispitivanje stočne hrane
 • 27.09. od 12-14h
  Fakultet tehničkih nauka – Katedra za mehatroniku, robotiku I automatizaciju, Laboratorija fleksibilnu elektroniku
  Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za ispitivanje lekovitog biljaOrganizatori “NOĆI ISTRAŽIVAČA 2012” su Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Festival nauke, Centar za promociju nauke, Prirodno matematički fakultet iz Novog Sada, Naučni institut „Mihajlo Pupin“, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Kreativno edukativni centar. Manifestaciju su, pored Evropske komisije, do sada podržali Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine i Grad Novi Sad.

  Web prezentacija manifestacije: www.nocistrazivaca.rs
  Facebook stranica: NOĆ Istraživača – Srbija