Događaji

Novi ciklus Siemens “Create the Future” takmičenja

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, već četvrtu godinu zaredom organizuje akciju “Create the Future” – takmičenje u izradi multimedijalnih prezentacija namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

Tema ovogodišnjeg takmičenja nosi naziv “Gradovi budućnosti” a prijavljivanje učesnika počinje 22. februara i traje do 22. marta. Svi učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije, koji žele da učestvuju u ovoj akciji, treba da na web lokaciji www.siemens.rs/generation21 popune on line prijavu. Nakon toga, imaju rok do 01. maj 2011. da predaju završene multimedijalne prezentacije.

Učenici osnovnih i srednjih škola uzrasta od 12 do 19 godina, u timovima od 3 do 5 učenika, pod vođstvom profesora-mentora, imaju zadatak da kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera na zadatu temu.

“Imajući u vidu sve brži razvoj gradova i sve veću naseljenost urbanih celina, Siemens je izabrao da tema ovogodišnjeg takmičenja bude “Gradovi budućnosti”. Želimo da saznamo kako mladi ljudi vide gradove budućnosti, šta misle o tome kako ćemo organizovati infrastrukturu, saobraćaj, snabdevanje energijom ubuduće. Sve izraženija urbanizacija za posledicu ima enormnu potrošnju energije, manjak prirodnih resursa, gradove sa preopterećenom infrastrukturom kao i mnoge druge izazove. Cilj nam je da podstaknemo mlade ljude u Srbiji da doprinesu pronalaženju odgovora na ovako važna pitanja”, istakla je Jovana Žuržin, koordinator akcije “Create the Future”.

Pobednike bira stručni žiri u kom će biti predstavnici Ministarstva prosvete Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda a svečano proglašenje pobednika je planirano za kraj maja.

Prema ustaljenoj tradiciji, Siemens je i ove godine pripremio vredne nagrade, kako za pobedničke timove, tako i za njihove škole, dok članove timova koji osvoje prvo mesto u obe starosne kategorije očekuje nagradno putovanje u Beč.

Više informacija o novom ciklusu takmičenja “Create the Future” možete pronaći na Web lokacijiwww.siemens.rs/generation21

Takmičenje Create the Future je deo globalnog edukativnog programa Siemens Generation21 kojim kompanija Siemens promoviše i stimuliše obrazovanje i obuku mladih ljudi. U Srbiji se organizuje od 2008. godine kao naslednik popularnog takmičenja Join Multimedia, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, i sa željom da probudi interesovanje učenika osnovnih i srednjih škola za nauku i tehnologiju, da ih ohrabri prilikom izbora svog budućeg poziva iz oblasti tehnologije i da im pruži ključne veštine i kvalifikacije. Cilj projekta Create the Future je sticanje praktičnog znanja o novim tehnologijama u školama i razvijanje osobina, kao što su timski duh, kreativnost i prihvatanje odgovornosti.

Leave a Reply