Događaji

Novosadski timovi na međunarodnom takmičenju “Eurobot”

Maintenance Bot 09Dve ekipe sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i tim novosadske Srednje elektrotehničke škole, predstavljaće Srbiju na međunarodnom takmičenju u robotici.

U okviru međunarodnog takmičenja “Eurobot”, koje se u maju održava u Francuskoj, te tri ekipe i još desetak timova, imaju zadatak da naprave robota koji će sakupljati i slagati drvene blokove. Ekipe iz Srbije postižu dobre rezultate na međunarodnim takmičenjima uprkos tome što imaju dosta problema i sa finasijama i sa nabavkom delova za svoje robote.

Za pravljenje robota potrebno je dosta novca, znanja i vremena. Iako znanja imaju, a vremena nađu, mnoge ekipe koje učestvuju na nacionalnom takmičenju u robotici moraju da se dovijaju kako da nađu delove za svoje robote ili novac za njihovu kupovinu.

Nekad se početni planovi zbog tih problema i promene, ali roboti na kraju ipak obavljaju posao koji im je zadat, objašnjavaju članovi tima:

“Mi već godinama rasforimiramo stare robote da bi pravili nove. Znači, motori, delovi, senzori su stari. Druga stvar, na njihovim robotima možete primetiti da je to sečeno plazmom, laserskim mlazom, a kod nas se baš vidi rad turpijom, testerom za gvožđe, brusilicom. Mislim, to je teško za porediti.”

“Mi imamo više rešenja. Pošto naručujemo uglavnom delove iz inostranstva, u zavisnosti šta nam dođe, šta nam ne dođe, onda nekih mesec-dva pred takmičenje mi odlučimo krajnju varijantu šta ćemo uraditi i onda pravimo prema tome krajnjeg robota.”

Ovi problemi ljudima iz naše zemlje nisu prepreka da već godinama prave robote koji se na međunarodnom “Eurobotu” dobro nose sa onima iz zapadnoevropskih zemalja.

U poslednjih osam godina, koliko Srbija učestvuje na “Eurobotu”, ekipe iz naše zemlje su uvek bile među prvih deset, pa čak i među prve tri ekipe.

“Prošle godine, posle obaveznih rundi takmičenja, od naše tri ekipe, dve su ušle u finalni deo. Nemačka nije ušla nijedna. Dakle, to jeste neka mera. Mi naravno ne možemo da se merimo po ekonomiji, po mogućnostima, ali dok su mladi u pitanju i dok su ideje u pitanju, tu možemo da se takmičimo i sa njima”, smatra Branislav Borovac, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Eurobot” se u Srbiji održava već sedmi put i svake godine ima sve više ekipa koje se takmiče.

Zanimljivo je da, osim Srbije, samo šest evropskih zemalja koje učestvuju na međunarodnom “Eurobotu” održava nacionalna takmičenja, dok ostale imaju manje od tri ekipe pa one idu na takmičenje bez kvalifikacija.

Ubedljivo najviše ekipa u kvalifikacijama imaju Francuzi gde se za tri mesta koja vode na međunarodno takmičenje bori čak 180 timova. (Izvor: B92)

Leave a Reply