Događaji

O informatičkim i matematičkim aspektima nanomedicine

U utorak, 29. juna 2010. u 18 časova, na Univerzitetu METROPOLITAN u Beogradu (Tadeuša Košćuška 63), profesor dr Mauro Ferari, naučnik poznat po naprednim projektima u oblasti bioinženjeringa i nanomedicine, održaće gostujuće predavanje o informatičkim i matematičkim aspektima nanomedicine.

Kako doći do prave terapije u medicini, kako locirati cilj na koji se deluje terapijom, kako individualizirati terapiju u odnosu na vrstu patologije, samo su neka od pitanja o kojima će profesor Ferari govoriti. Primena nanotehnologije u medicini danas privlači ogromnu pažnju stručne javnosti upravo zato što otvara mogućnost individualizovane medicinske intervencije.

Profesor Ferari govoriće o ovim metodama i izneti konkretne načine primene nanotehnologije danas. U osnovi revolucionalnih dostignuća u individualiziranju terapije u modernoj nanomedicini nalaze se sofisticirani matematički i informatički modeli, kao i mogućnost trenutne interpretacije ogromne količine podataka. Ovi novi modeli, koji se mogu nazvati “matematičkim motorima nanomedicine”, nalaze se u fokusu interesovanja profesora Ferarija.

Gospodin Ferari je redovni profesor Teksaškog univerziteta u Hjustonu, šef Departmana za nano-medicinu i biomedicinski inženjering, autor brojnih knjiga u oblasti primene nano tehnologija, dobitnik brojnih priznanja, a među najnovijim je i nagrada Heinlein za istraživanja u oblasti mikrogravitacije za 2009. godinu, za naučni eksperiment sa nanofluidima, kao prvi takav eksperiment koji se izvodi u svemiru (SpaceX Corporation).

Osnivač je i urednik časopisa za oblast biomedicine BioMEMS i Biomedical Nanotechnology. Profesor Ferari je i osnivač razvojne kompanije Leonardo Biosystems, koja radi na primeni njegovih revolucionarnih otkrića, kao što su nano čipovi za rano otkrivanje tumora u biološkim fluidima ili metode praćenja efikasnosti terapeutskih reagensa u realnom vremenu.

PROGRAM
18:00 – 18:45 „Informatics and Mathematical Aspects of Nanomedicine”, professor Mauro Ferrari, PhD
18:45 – 19:00 Doktorske studije iz oblasti Bioinformatike, prof. dr Miloš Kojić, dopisni član SANU
19:10 – 19:20 Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Univerziteta METROPOLITAN u Beogradu, University of Texas, Houston i Istraživačko-razvojnog centra za bioinženjering u Kragujevcu, dr Dragan Domazet, dr Mauro Ferari i dr Miloš Kojić
19:20 – 19:30 Izjave za predstavnike medija, prof. dr Mauro Ferari
19:30 Koktel

Kontakt:
Valentina Milovanovic
[email protected]
+381 (11) 20 30 885

Leave a Reply