Događaji

Održan okrugli sto – Virtuelno detinjstvo

Privredna komora Srbije, Društvo za Informatiku Srbije i Pokret za elektronsku privatnost Srbije organizovali su Okrugli sto – Virtuelno detinjstvo, čiji je cilj bio ukazivanje na generatore problema i postavljanje pravaca prevencije.

U Privrednoj komori Srbije održan je skup koji je okupio veliki broj stručnjaka iz vaspitno obrazovnih ustanova koji su u direktnom dodiru sa problemima elektronskog kriminala, kao i predstavnike relevantnih državnih institucija koje se bave ovom oblašću. Cilj je bio definisanje sve rasprostranjenijeg problema – života u sajber prostoru, a svoja viđanja, zaključke, rezultate istraživanja, izneli su stručnjaci iz različitih oblasti koje obuhvataju rad sa porodicom i informacionim tehnologijama.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije, istakla je značaj koji ova tema ima na današnje društvo u celini. Ona je rekla da je veliki broj firmi koje se bave informaciono – komunikacionim tehnologijama izrazio želju da se uključi u ovu akciju, koja će se nastaviti na jesen.

Srbija spada među zemlje sa nerazvijenim tržištem ICT (400 miliona eura). Potrebni su nam kompetentni ljudi, ali i kompetentni korisnici koji će moći da saznaju kako se informacione tehnologije koriste na najbolji način. Postoje mnogi problemi i mnoge opasnosti sa kojima su suočena današnja deca, a osnovno i srednjoškolsko obrazovanje bi trebalo da im omogući izlazak na pravi put. Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, pohvalivši napor koji Udruženje informatičke delatnosti PKS ulaže u razvoj informacionog društva u Srbiji, podsetio je na činjenicu da je virtuelizacija u današnjem društvu sve prisutnija, u učenju, radu, zabavi, kao i da veliki broj dece po nekoliko sati dnevno provode u “virtuelnom detinjstvu”.

Nikola Marković je uporedivši dominantan uticaj roditelja, škole, religije, ali i pasivnog primanja informacija u takozvanom “klasičnom detinjstvu” naglasio prednosti “virtuelnog” koji omogućava brzu dostupnost informacija, celodnevnu povezanost sa okolinom koji omogućava Internet, pristup velikom broju informacija, odnosno filmovima, muzici i igricama. Istraživanja su pokazala da 50 odsto domaćinstava poseduje računar, 30 odsto domaćinstava ima internet priključak, a sa oko 2,7 miliona korisnika, Srbija zauzima 41. mesto u svetu po broju korisnika Fejsbuka.

U saradnji sa Snežanom Marković, profesorom informatike u 6. Beogradskoj gimnaziji, urađena je anketa u kojoj su učestvovala deca iz osnovne i srednje škole. Rezultati su pokazali da deca u osnovnoj školi računar koriste najviše za učenje, igrice i internet, pomoću koga imaju aktivan odnos sa okolinom. U 6. Beogradskoj gimnaziji sva deca svakodnevno koriste računar i mobilni. Preko 70 odsto dece svakodnevno komunicira sa okolinom putem socijalnih mreža, dok, u proseku, đaci trećeg razreda gimnazije imaju 350 prijatelja na Fejsbuku.

Zaključak istraživanja predstavlja izjava više od 50 procenata anketirane dece da im korišćenje interneta čini život lepšim i sadržajnijim. U raspravi su učestvovali i psiholog Aleksandar Šibul, koji je predočio štetnosti prevelikog konzumiranja najnovijih informacionih tehnologija sa kojima smo suočeni poslednjih godina. Napomenuo je i da je virtuelni svet započeo realnu bitku sa stvarnim, realnim prostorom.

Govornici su bili i predstavnici srednjih škola, pedagozi, psiholozi, medijski stručnjaci. Aleksandar Arsenin, predsednik Pokreta za elektronsku privatnost Srbije je istakao neophodnost prevencije na nivou društva, državnih institucija i javnih servisa, koja bi donela višestruku korist deci i porodicama u Srbiji. Objedinjavanje pojedinačnih aktivnosti u jedan strateški i kontinuirano vođen proces zaštite, mogao bi povećati bezbednost korisnika interneta.

Leave a Reply