Događaji · PC računari

Održan sajam Wincor World 2010

Wincor Nixdorf trgovcima garantuje 20 odsto niže troškove uz svoja rešenja za upravljanje novčanim tokovima
Sajam Wincor World održan je 26-28. januara, u Paderbornu, u Nemačkoj. Predstavljeno je oko 600 inovativnih IT rešenja i usluga za trgovce i bankare koje nudi kompanija Wincor Nixdorf. Na sajmu je učestvovalo i svoje proizvode predstavilo i trideset Wincorovih dobavljača, kao što su: Datalogic, Bizerba, Honeywell, Mettler Toledo, Intel, Cisco i Kranz. Bili su prisutni i distributeri Wincora iz raznih zemalja sveta. U organizaciji Service Plusa, sajam su posetili i predstavnici srpske Idee, hrvatskog Konzuma, Tommya i Gavrilovića, kao i Progressive magazina.

IT stručnjacima trgovinskih lanaca i banaka iz celog sveta Wincor World je ponudio hardverska i softverska rešenja najnovije generacije, a akcenat je stavljen na upravljanje novcem. “Keš je i dalje sredstvo plaćanja broj 1 na svetu. Devet od deset novčanih transakcija širom sveta obavi se pomoću keša. Naše procene pokazuju da se na ovaj način stvara više od 300 milijardi dolara troškova, pre svega za banke i trgovačke kompanije”, kazao je Eckard Heidloff, predsednik i CEO Wincor Nixdorfa, na otvaranju sajma Wincor World 2010. Samo broj novčanica u evrima raste po stopi od devet odsto godišnje, po podacima Evropske centralne banke. Sve u svemu, upravljanje novcem Evropu košta oko 50 milijardi evra godišnje.

Zato je Heidloff otvorio sajam predstavljajući portfolio rešenja za upravljanje novčanim tokovima (Cash Cycle Management Solutions) koji omogućava da manuelni procesi budu automatizovani, odnosno da kontakt zaposlenih u trgovinama i bankama sa novcem bude sveden na minimum. Rezultat su, kako je kazao, maksimalna bezbednost, najveća moguća transparetnost, bolji procesi i smanjenje troškova za više od 20 odsto.

Tradicionalne radnje, kako je rečeno na pres konferenciji prvog dana sajma, pate od ogromnih troškova upravljanja novcem. Proces plaćanja na kasi traje 15-25 sekundi. Zatim je tu prebrojavanje novca i sravnjivanje pazara što često podrazumeva duple provere od strane osoblja, pa onda smeštanje novca u u sef i priprema za njegov transport. Kako bi se ovi procesi unapredili i ubrzali, Wincor Nixdorf nudi rešenja za upravljanje novčanim tokovima koja se sastoje iz hardvera, softvera i usluge nadgledanja i održavanja. Ovaj koncept omogućava zatvorene novčane tokove u prodavnicama i bolju kontrolu nad njima.

Najvažniji benefiti za trgovce su značajno smanjeni troškovi i veća bezbednost, jer je rizik od pljačke teoretski sveden na nulu, a mogućnosti za zloupotrebu sistema su daleko manje. Individualne konponente ovog portfolija mogu biti korišćene u postojećim ili samonaplatnim blagajnama i u ’kontrolnim prostorijama’ (back office). Informacije o stanju su u svakom trenutku dostupne i na samom POS-u i u ’kontrolnoj prostoriji’ u kojoj se broji novac. Cilj je da u budućnosti, kada su u pitanju novčani tokovi, keš centri, poslovnice banaka i maloprodaje čine zatvoreni krug i integrišu procese.

Posetiocima sajma predstavljene su različite verzije naplatnih blagajni za različite formate prodavnica, koje garantuju zadovoljstvo krajnjeg kupca, optimizaciju procesa za zaposlene i menadžment. Pored ostalih samonaplatnih blagajni, prikazan je POS Tower 150RC, samonaplatni sistem posebno podesan za porodične radnje sa ograničenim prodajnim prostorom. Jednostavnost upotrebe novog sistema je značajno unapređena – umesto da kupci moraju da stave svoje korpe s jedne strane, skeniraju artikle, a zatim da ih spakuju na drugoj strani samonaplatne blagajne, sada se sve odigrava sa iste strane, na dva nivoa. Druga prednost je što se prostor potreban za samonaplatnu blagajnu smanjuje za oko 30 odsto.

Za trgovine poput naših, u kojima je naplatna blagajna ’najvrednije’ mesto u prodavnici na kome su pozicionirani brojni impulsni artikli, ponuđen je i self -checkout sistem koji to omogućava. Predstavljena su i brojna ’mobilna rešenja’ (TP Aplication Suite) kao što je TpiShop, dodatno unapređeno mobilno self-scaning rešenje za krajnje kupce koje već koriste brojni svetski trgovci; Mobilni asistent prodaje (Mobile Sales Assistant) koji obezbeđuje da zaposleni u trgovini budu sposobni da u svakom trenutku imaju pri sebi odgovore na sva pitanja kupaca; Mobilni inventar (Mobile Inventory) koji omogućava pristup podacima o inventaru bilo gde da se nalazite, bez potrebe konektovanja na mrežu.

Nova komponenta pridodata ovim rešenjima je TP Secure koji garantuje sveobuhvatnu zaštitu svih sistema prodavnice od IT napada (hakovanje, crvi, trojanci). Predstavljeni su i proizvodi kao što su electronic self label (ECL) za elektronsko obeležavanje cena i drugih informacija o artiklima, i digital signage – displeji na kojima se mogu prikazivati različiti muldimedijalni sadržaji.

Leave a Reply