Događaji

Održana ArchiCAD Academy 09

U prisustvu i aktivnom učešću preko 40 učesnika, završen je 13. Susret ArchiCAD korisnika koji je održan u hotel NORCEV, od 15. – 18. oktobra 2009.

Obuka DDS-CAD MEP
Prvo predavanje održao je Rainer Walser iz DDS-a, o projektovanju električnih, mašinskih i vodovodnih instalacija. Za arhitekte je posebno interesantno da se preko IFC standarda vrši obostrana komunikacija sa ArchiCAD-om. Projekat instalacija se “uvuče” u ArchiCAD i ceo objekat je u jednom okruženju. Ovaj pristup omogućuje jednostavniju i pouzdaniju analizu tzv. sintezni projekat

ArchiCAD 13
Živo interesovanje izazvao je prikaz najnovije verzije ArchiCAD 13. Prezenteri su bili, hiCAD instruktori, Žolt Ivanovič i Ivan Perić.
Prezentacija je podeljena na dva dela: Team Work 2 i unapređenja.

ArchiCAD iskustva
ArchiCAD iskustva su lep način za razmenu iskustava ArchiCAD korisnika. Na izuzetan način, arhitekta Ivan Tošić sa saradnicama je prikazao radove firme Studio Synthesis iz Podgorice, sa svim problemima koje su morali da savladaju i izuzetnim rezultatima koje su postigli.

Energetska efikasnost
AA 09 se uključila u savremene trendove na području ekonomske efikasnosti (EE) na veoma praktičnom nivou. Ivan Jovanović iz Londona (BDSP) koji se profesionalno bavi EE dao je pregled softvera koji se mogu naći na tržištu i analizirao ih je sa stanovišta arhitekte. Duško Maksimović, takođe iz BDSP ali iz beogradske kancelarije, prikazao je način upotrebe Graphisoftovog EcoDesignera i dobijene rezultate na projektu EE škole u Odžacima.

AxisVM 10
Novu veriju AxisVM 10 (proračun građevinskih konstrukcija) zajedno su pokazali prof. dr Dušan Kovačević i njegov diplomac Žarko Janjić. Ovo je bila prva javna prezentacija nove verzije u Evropi, interno pokazana na Meetingu distributera u Budimpešti, pre 7 dana. U nastavku, Tomislav Jović i Žarko Janjić, izabrali su stambeni objekat od tri etaže (oko 500m2 i pokazali kako se korišćenjem IFC standarda povezuje konstrukcija u ArchiCAD-u sa AxisVM i dobijeni rezultati vraćaju u ArchiCAD.

Prezentacija Artlantis 3
Uvek zanimljiv, Marin Račić iz Zagreba, pokazao je novitete u Artlantis 3. Više o novostima možete videti na sajtu Artlantisa. To je takođe bila prva javna prezentacija u Srbiji. Marin je pozvao zainteresovane na ArchiCAD Winter school u januaru 2010. u austrijskim Alpima. Dan pre i posle Susreta, Marin Račić je održao dva veoma uspela jednodnevna seminara Artlantisa sa ukupno 25 slušalaca.

ArchiURBAN
Srđan Redžić je prikazao veoma interesantno hiCAD rešenje: ArchiCAD add-on – ArchiURBAN. Rešenje je pokazano na primeru Bačke Palanke.

SketchUp
U poslednjih nekoliko godina, veoma je porasla popularnost SketchUp-a, pa je Dejan Rudić Vranić prikazao mogućnosti ovog izuzetnog paketa, a Nemanja Đerman, rezultate odn. svoje radove. Dejan Rudić Vranić je takođe prikazao upotrebu ArchiCAD add-on-a: Krov. Ova aplikacija omogućuje da u ArchiCAD-u imate kompletan proizvodni program Tondach-a, da sami izaberete i izračunate predmer količina.

Nezaobilazna tema svakog skupa ArchiCAD korisnika je komunikacija sa AutoCAD-om. Sa unapređenjima koja su ugrađena u novu verziju ArchiCAD 13, skup je upoznao Ivan Perić.

ArchiCAD Workshop
ArchiCAD Workshop je pobudio veliko interesovanje. Nekolicina je došla sa već pripremljenim pitanjima i bilo je mnogo posla za instruktore: Ivana Perića, Tomislava Jovića, Žolta Jovanovića, Srđana Redžića.

Rezultati konkursa
Najbolji ArchiCAD diplomski/master radovi za 2008/09 godinu su objavljeni na zajedničkoj večeri. U žiriju su bili arhitekti: Ilja Mikitišin, Lazar Kuzmanov i Žolt Ivanovič. Podeljene su četiri nagrade i to:
1. Mirjana Stević – ArchiCAD 13
2. Mirjana Cvetković
3. Saša Petrović
Miloš Stanković.

Leave a Reply