Događaji

Održana “Casual Connect” konferencija posvećena tržištu casual video igara

Casual Connect konferencija, posvećena tržištu casual video igara prevashodno istočne Evrope, održana je od 10. do 12. novembra u Beogradu u hotelu Crowne Plaza. Istočnoevropsko izdanje konferencije do sada je pripadalo Ukrajini (Kijev), dok je ove godine prvi put smešteno u Srbiju. Slede evropski Casual Connect (Amsterdam, februar 2015), azijski (Singapur, maj 2015) i američki (San Francisko, avgust 2015).

Zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini, kao i zahvlajujući ekskluzivnoj saradnji glavnog sponzora konferencije i ujedno globalnog lidera među izdavačima casual igara, američke kompanije Big Fish Games, i domaće kompanije Eipix Entertainment, trenutno najproduktivnijeg studija za proizvodnju HOPA (hidden object puzzle adventure) igara na svetu, Srbija se izdvojila kao pouzadana lokacija za održavanje jedne od najvećih svetskih konferencija koje se bave razvojem video igara. Organizator konferencije, Casual Games Association, podršku je našao u Eipixu koji je, zajedno sa još dve uspešne domaće gejming kompanije – Nordeusom i Mad Head Gamesom, zauzeo poziciju platinum sponzora.

Casual Connect

Konferencija je obuhvatila panel diskusije i brojna predavanja svetski priznatih stručnjaka koja su bila podeljena u nekoliko tematskih celina. Prvog dana, kroz niz izlaganja predstavljeni su aktuelni trendovi u industriji casual video igara, kao i dobre prakse kojih se treba držati prilikom produkcije jedne igre. Drugi dan bio je posvećen igrama za mobilne platforme, kao i tzv. free-to-play modelu kao trenutno najprofitabilnijem tržištu u okviru industrije video igara. Završnog konferencijskog dana održan je Unity Day blok kao demonstracija širokog spektra novih mogućnosti koje nudi Unity engine.

Možda i najvažniji deo konferencije, pored edukativnih sadržaja i velikih mogućnosti za poslovne sastanke sa predstavnicima vodećih kompanija zbog potencijalne saradnje i razmene iskustava, svakako jeste Indie Prize Showcase. U okviru ovog takmičarskog dela programa više od 40 nezavisnih razvojnih timova predstavilo je svoje igre posetiocima, među kojima se našlo i više stotina zvučnih imena, profesionalaca iz struke, izdavača i potencijalnih partnera.

Već na predavanju kojim je otvorena konferencija, uvodničar Mirko Topalski, osnivač i direktor kompanije Eipix, ukazao je na značaj nezavisnih timova tzv. indi developera za očuvanje esencijalne komponente svake igre – zabave. Topalski je naglasio da smo u vremenu u kojem razvoj i dostupnost tehnologije omogućavaju da gotovo svako relativno brzo može da napravi video igru. U moru platformi, žanrova, metoda monetizacije i poslovnih modela, konkurenti se na tržištu utrkuju ko će napraviti revolucionarniju igru, mereći stepen revolucije količinom zarađenog novca. Topalski je postavio ključno pitanje – da li smo u svemu tome zaboravili da igra treba da budu zabavne? Prema njegovom mišljenju spas je upravo u manjim nezavisnim razvojnim timovima. On smatra da se moramo odužiti industriji, najbolje tako što ćemo ulagati u indi developere, jer su upravo oni ta kreativna sila koja će doneti inovacije i igrama vratiti zabavu.

Konferencija Casual Connect napravila je korak ka tome dodelom prestižne Indie Prize Award. Indi Prize je stipendijski program za nezavisne razvojne timove koji su pokazali visok nivo kvaliteta u pravljenju video igara i koji imaju ogroman potencijal da postanu budući lideri u gejming industriji.

Odlukom stručnog žirija pobednik na ovoj konferenciji i stipendista koji će imati priliku da se predstavi na evropskom Casual Connectu u Amsterdamu jeste beogradski studio COFA Games sa igrom Awakening of Heroes, prvom MOBA (multiplayer online battle arena) igrom sa ovih prostora. Prema glasovima publike najbolja igra je Mayan Death Robots tima Sileni Studios iz Belgije.

Ostale nagrade:

Best Game Art – Steampunker by Telehorse (Poland)

Most Innovative Game – Gauge by Etienne Perrin (France)

Most promising Game in Development – Skyhill by The Mandragora Team (Russia)

Best Game Design – Out There by Mi-Clos Studio (France)

Best Family Friendly Game – Train Valley by Flazm Games & Oroboro Games (Russia)

Leave a Reply