ipp
Događaji

Održana generalna skupština Internacionale Piratskih partija

U Pragu je 14. i 15. aprila održana Generalna Skupština Internacionale Piratskih partija. Predstavnici iz 28 zemalja su odlučivali o kursu piratske “kišobran” organizacije. Takođe, imenovani su novi članovi saveta. Sa liste jakih mogućih kandidata, najveći broj glasova je dobila piratkinja iz Srbije, Jelena Jovanović i uvrštena je u savet. Pored Jelene (Srbija, 35 god.), kopredsednici saveta su Lola Voronina (Rusija, 25 god.) i Gregori Engels (Nemačka, 35 god.).

Ostali članovi borda su Trevis Mekre (Kanada, 22 god.), Ed Gerahti (Britanija, 24 god.), Nuno Cardoso (Portugalija, 38 god.) i Denis Simon (Švajcarska, 27god).

PPI je savez velikog broja Piratskih Partija, jedan od najbrže rastućih političkih pokreta u svetu. Generalna Skupština se ticala pitanja bitnih za pokret Piratskih Partija, uključujući odluke o politici delovanja, tehničkim aspektima Piratske birokratije, i reakcijama u odnosima prema velikim događajima.

Za vreme konferencije održana je radionica na kojoj je skiciran plan u vezi sa nadolazećinm Evropskim Izborima. Piratske partije će učestvovati na izboirma i uključiće zajednički program u svoje pojedinačne i formiraće političku partiju na nivou Evropske Unije. Deklaracija je poslata članovima PPI na ratifikaciju. Do sada, potpisana je od strane 19 zemalja (DE, CZ, IT, PL, LU, BE, LV, FR, EE, FI, RO, RS, UK, ES, SI, SK, SE, CAT, PT), uključujući i poznatu MEP Ameliju Anderštoter iz Švedske.

Prema rečima Jelene Jovanović, ”Delegacija iz Srbije vidi solidarnost sa Mrežom Podrške Bredliju Meningu kao ključnu tačku konferencije”. Mreža Podrške Bredliju Meningu je kampanja koja pokušava da digne svest i obezbedi slobodu glasnogovorniku Bredliju Meningu; B. Mening je pritvoren i mučen od strane američke vlade posle Bredlijeve navodne umešanosti u curenju poverljivih podataka, uključujući i video zapis ”Kolateralnog ubistva” (Collateral murder) iz 2010. Bredli je od tada zatočen, pošto je uhapšen u maju 2010., i očekuje ga preko 22 optužbi u vezi sa ”Kolateralnim ubistvom” i drugim dokumentima.

Predvodnik Piratske Partije Srbije, Aleksandar Blagojević, je na Skupštini izjavio da globalna podrška slobodi novinarstva, ljudska prava i sloboda Interneta ne mogu više biti ignorisani od strane savremene politike. Svoje izlaganje je završio rečima: ”Kao i uvek, na ostalim piratima će biti, ne na izabranim članovima saveta PPI, da Piratski pokret uspe – vreme da instaliramo tečnu demokratiju je SADA!”

Istaknuti govornici ovogodišnje konferencije:
Amelia Andersdotter (Članica Piratske Partije Švedske, Članica Evropskog Palamenta)
Lorens Vandevale (Politički savetnik u Evropskom Parlamentu za grupu Zeleni/EFA)
Kori Doktorov (Pisac, bloger, novinar, ko-urednik Boing Boing-a, naširoko poznat broac protiv monopola na kopiranje)
Fabio Reinhart (Piratski Član Berlinskog Parlamenta)
Rik Falkvinge (osnivač prve Piratske Partije u Švedskoj)

Leave a Reply