Događaji

Održana konferencija eTalk u Aranđelovacu

U Aranđelovcu je pre dve nedelje održana konferencija eTalk posvećena “Elektronskom poslovanju i konkurentnosti kompanija i nacionalne ekonomije”.

Na skupu je održano oko 40 predavanja i prezentacija u okviru sesija: zakonsko okruženje i nivo primene postojeće regulative, digitalno društvo, ePoslovanje, Internet-kanal elektronskog poslovanja, informaciona bezbednost, jačanje poslovne konkurentnosti Srbije, obrazovanje za digitalno društvo, ulaganje u IKT-trošak ili investicija i perspektive razvoja IKT i elektronskog poslovanja-projekcija mogućeg.

Oko 200 učesnika je reprezentovalo glavne aktere razvoja elektronskog poslovanja i zainteresovane za njegov dalji brži razvoj. Oni su u toku dva dana izneli svoja iskustva i predloge za unapređivanje stanja u oblasti elektronskog poslovanja.

Organizator skupa je bio EURO IT FORUM u saradnji sa sponzorima.

Nakon svih prezentacija održana je završna panel diskusija u kojoj su učestvovali: Slobodan Krstić, Slobodan Marković, Jelena Jovanović, Stefan Lazarević, Dušan Rakić i Marko Mandić. Nacrt zaključaka je na osnovu iznetih predoga izneo Nikola Marković.

Glavne poruke sa konferencije su:

Potencijali IKT su osnovni činioci razvoja konkurentnosti privrede. Ostvareni su u poslednje 2 godine značajni uspesi u stvaranju uslova za razvoj elektronskog poslovanja i to pre svega u donošenju svih potrebnih propisa. Preostalo je još da se što pre donesu Zakon o opšem upravnom postupku i Zakon o elektronskoj arhivi.

Potrebno je organizovanije pristupiti doslednoj realizaciji usvojenih propisa i otkrivati i otklanjati uzroke opiranja.

Učesnici skupa su obavešteni da je Ministarstvo za finansije dalo objašnjenje da su otklonjeni problem u pogledu visine taksi i složene procedure za elektronsku trgovinu, ali ta vest je nedovoljno poznata u stručnoj javnosti. Takođe, na skupu je rečeno da problem sa eRačunom više ne postoji ukoliko je on urađen u skladu sa odredbama Zakona o PDV.

Na skupu je saopšteno da su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije došli do stava da registrovanje naloga kod PayPal servisa ne predstavlja otvaranje računa u inostranstvu, te da je pružanje usluga PayPal servisa moguće i u Srbiji. Dolazak PayPal servisa isključivo zavisi od njegove motivacije da posluje u Srbiji.

Ukidanje Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije se negativno odrazila na stvaranje podsticajnog institucionalnog okvira za razvoj elektronsskog poslovanja i prvom prilikom treba odkloniti taj propust.

Razvoj Portala eUprava i realizacija projekta “Digitalna škola” su među najznačajnijim ostvarenim uspesima koji podržavaju brži razvoj elektronskog poslovanja.

Potrebno je regulisati dalje čuvanje originalnih papirnih dokumenata u slučaju kada se oni na propisani način digitalizuju.

Sajtovi lokalne samouprave predstavljaju dragocen doprinos razvoju elektronskog poslovanja, ali ih treba redovno održavati i standardizovati njihove domene,.

Potprovajderima treba skrenuti pažnju da podatke o ostvarenoj komunikaciji čuvaju 6 meseci i time doprinesu suzbijanju kriminala preko Interneta.

Preduzeća treba još više svoje sajtove da orijentišu na komunikacije sa društvenim mrežama(Fejsbuk, Tviter..)

Stasava mlada “milenijumska generacija” koja ima kompletniji pristup informacijama i koja u osvakodnevnom životu i radu inventivno koristi IKT i koja ima potencijal da na drugi način rešava nagomilane društvene problem. Pritom treba razvijati kritičko mišljenje u uslovima obilja informacija.

Potrebna je temeljito unapređivanje obrazovnog sistema i u tome treba da učestvuje i privreda. Sa Ministarstvom za nauku i prosvetu treba razmotriti stanje i skrenuti pažnju na problem u komunikaciji i saradnji sa nosiocima inicijativa za razvoj IT obrazovanja.

Na kraju skupa je dogovoreno da se rezime diskusije dostavi svim nadležnim državnim organima i odgovornim institucijama.

Leave a Reply