Događaji

Održana Konferencija “Forum BISEC 2010”

U Narodnoj banci Srbije 25. maja 2010. po drugi put je održana Konferencija “forum BISEC 2010” o bezbednosti informacionih sistema, koju je organizovao Univerzitet METROPOLITAN. Ove godine suorganizator je i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti, a prijatelji konferencije bili su Narodna banka Srbije i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Skup je otvorio profesor Dragan Domazet, rektor Univerziteta METROPOLITAN.

Tema konferencije “forum BISEC 2010” bila je bezbednost informacionih sistema i računarskih mreža, a posebne teme ove godine bili su i digitalna foreznika, visoko tehnološki kriminal, kriptologija, i druge teme vezane za bezbednost informacionih sistema. U radu konferencije zapažene nastupe imali su Odeljenje za visoko‐tehnološki kriminal Republičkog javnog tužilaštva i Odeljenje za visoko‐tehnološki kriminal MUP‐a Srbije. Oni su izložili obiman materijal o sajber kriminalu i načinima odbrane, iznoseći svoje iskustvo, metode digitalne foreznike, načine otkrivanja krivičnih dela i metode prikupljanja dokaza, ali i prikazali kako ovaj kriminal izgleda danas u svetu.

Nakon toga, professor Rade Mihajlović sa NYIT, koji je istovremeno i naš professor na Master studijama, govorio je o savrmenim pristupima za sprečavanje sajber kriminala u Sjedinjenim državama, ali i o važnosti edukacije u ovoj oblasti, koja je kod nas novina. O kriptologiji, koja predstavlja jedan od suštinskih elemenata bezbednosti, govorili su stručnjaci Matematičkog instituta SANU, a ispred svih dr Miodrag Mihaljević, koji radi i kao naučni istraživač po pozivu u RCIS‐AIST u Tokiju. O sajber ratovima i odbrani govorio je Dejan Vuletić sa Instituta pri Ministarstvu odbrane, a zatim su IT kompanije predstavile svoja rešenja: CISCO, AWS, Net++, MFC Mikrokomerc i drugi.

Nakon ručka, u naučno-stručnom delu Konferencije, nastupili su Elektronski fakultet iz Niša, Univerzitet METROPOLITAN iz Beograda, Policijska akademija, SOPECS, Fakultet za menadžment u Novom Sadu, Matematički institut, MUP Srbije SBPOK i drugi.

Učesnici konferencije bili su IT stručnjaci i senior menadžeri iz banaka i finansijskih institucija, akademski stručnjaci koji se bave ovom oblašću i IT kompanije koje nude rešenja u ovoj oblasti. Još neke od atraktivnih tema koje su privukle IT stručnjake iz sektora bankarskog poslovanja su: procedure i standardi koji se primenjuju danas (ISO 27000 / COBIT / ITIL), rešenja za sigurnu IT infrastrukturu u bankama i finansijskim organizacijama, najnovije tehnologije za bezbedno organizovanje, rukovanje i upravljanje podacima i alati koji se mogu primenjivati interno i eksterno.

Konferencija “forum BISEC” privlači iz godine u godinu sve veću pažnju, što opravdava i organizovanje master studijskog programa “Bezbednost informacija” na Univerzitetu METROPOLITAN, koji je otvoren prošle godine. Adekvatno obrazovanje u ovoj oblasti, osim što mora biti realizovano u savremenim tehničkim uslovima, podrazumeva i znanje primenjivo u bankama i finansijskim institudijama danas, prema standardima prakse u svetu.

To je razlog organizovanja ove konferencije, koja treba da doprinese i kvalitetu obrazovanja u oblasti bezbednosti informacionih sistema kod nas.

Preuzmite brošuru “forum BISEC 2010”
Preuzmite Zbornik radova “forum BISEC 2010”

Leave a Reply