Događaji

Održana konferencija o poslovnim procesima BPC 2010

Ugledni govornici iz zemalja Evropske unije i regije raspravljali su 15. aprila u Zagrebu o znanjima, sredstvima i iskustvima koja preduzećima, državnim telima i društvu u celini mogu pomoći u sadašnjim recesijskim uslovima.

Osma Evropska konferencija o poslovnim procesima “BPC 2010” održana je u Hotelu Sheraton u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Business Process Management Institute-a. Pod motom “Vitalne vrijednosti kreiraju budućnost”, BPC 2010 stavio je naglasak na znanja, sredstva i iskustva koja preduzećima, državnim telima i društvu u celini mogu pomoći u ovim recesijskim uslovima. Konferencija je ugostila govornike iz Belgije, Nemačke, Velike Britanije, SAD-a, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Konferencija je imala za cilj da pruži odgovori na pitanje, šta još konkretno treba preduzeti kako bi Hrvatska, ali i regija jugoistočne Evrope, postigli povećane koristi od ePoslovanja kao preduslova za kvalitetno povezivanje kompanija i tela državne uprave, te za poboljšanje ukupne konkurentnosti privrede.

Među održanim predavanjima i prezentacijama posebno treba pomenuti: Ivan Maglić: Gartnerova predviđanja o upravljanju poslovnim procesima, Stefan Engel Flešig: Perspektive efikasne primene elektronske fakture u Evropi, prof.dr Zlatko Lagumdžija: Regionalna kompetitivnost bazirana na IKT, prof. Dr Davor Pavun: Kvantna koherentnost i kompleksni poslovodni sistemi, Blaž Golob: Aktivmosti Centra za eGovernance i dr.

U okviru panela “Modeli poslovnih procesa za uspešnost javne uprave” predstavnici regiona prikazali su rezultate i uočene probleme u svojim zemljama. Nikola Marković je govorio o “Poslovnim procesima na portalima uprave i javnih službi u Srbiji”. Rečeno je da uvedeni elektronski servisi doprinose da se skrati vreme obavljanja pojedinih procesa, smanje troškovi, optimizuju poslovni procesi i poveća zadovoljstvo korisnika.

Glavni organizatori konferencije BPC 2010 su bili Ekonomski fakultet iz Zagreba, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina i InfoDom Grupa, a suorganizatori su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Središnji državni ured za eHrvatsku, Hrvatska gospodarska komora i Regionalni Centar za razvoj eGovernance-a iz Ljubljane.

Leave a Reply