Događaji

Održana manifestacija “NIKOLA TESLA – SECRET CONNECTION SUMMIT”

U novosadskoj Matici srpskoj, TESLA GLOBAL FORUM organizator medjunarodne manifestacije “NIKOLA TESLA – SECRET CONNECTION SUMMIT” dodelio je nagrade Bele golubice (WHITE DOVE AWARD) čuvenom Nobelovcu Robertu Kurlu, najvećem savremenom francuskom piscu Žan Ešnozu, čuvenom ruskom režiseru Vitaliju Pravdivcevu, direktoru Kinoteke Radoslavu Zelenoviću, direktoru matematičke gimnazije Srdjanu Ognjanoviću i čuvenom doktoru Igoru Četojeviću.

Nobelovac i francuski pisac, izrazili su svoju zahvalnost za dobijanje ove nagrade, ali budući da nisu bili u mogućnosti da prisustvuju skupu, obratili su se dirljivim i inspirativnim obraćanjima koja su prenesena u Matici srpskoj, s obzirom da će im nagrada, u formi umetničkog dela, biti ubrzo i lično uručena.

tesla-bela-golubica

Istom prilikom su dodeljene i nagrade, TESLA SILVER COIN, sledećim laureatima :

Robertu Letanu (Francuzu antilskog porekla koji važi za slikara koji je naslikao najlepše Tesline portrete), Lini Šerat (Marokanki koja je na najboljem svetskom tehnološkom fakultetu MIT osnovala UNESCO Tesla Inicijativu i za svoj rad na promociji Tesle dobila priznanja najviših američkih i medjunarodnih instanci), Aleksandri Ninković Tašić (osnivaču jedinstvenog virtualnog Pupinovog muzeja i saradnici SANU), i Nikoli Lončaru (osnivaču i predsedniku Tesla Science Foundation). Tesla global forum je dodelio dve stipendije uspešnim srednjoškolcima: učenici Karlovačke gimnazije Dunji Čuković i učeniku beogradske Matematičke gimnazije Luki Vukeliću. Predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, podsetio je tom prilikom da se Nikola Tesla dva puta obratio za stipendiju Matici srpskoj, i oba puta je odbijen.

Ceremoniju je otvorio domaćin, profesor Stanić, u prisustvu ambasadora, stranih diplomata, predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih stranih i domaćih institucija i gostiju, u prepunoj svečanoj sali Matice srpske. Direktor naučnog foruma Tesla festivala, Aleksandar Protić, poznat po svojim predavanjima o Tesli u najelitnijim svetskim institucijama i univerzitetima, bio je prekidan aplauzima jer je ceremoniju u Matici srpskoj vodio na četiri jezika. Protić je svečanosti dao potpuno novi ton i time što je u Tesla forum i Maticu srpsku doveo i prominentnu generaciju koja dolazi sa Harvarda, Oksforda, Kembridža, Sorbone, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) i dr. Posle ceremonije, upriličen je koktel u salonima Matice srpske, a zatim je nastavljen program Tesla festivala u hotelu Norcev na fruškogorskom Iriškom vencu.

Leave a Reply