Događaji · E-servisi

Održana prva SEE Telecom Arena u Beogradu

Prva SEE Telecom Arena – konferencija o elektronskim komunikacijama, održana je 2. i 3. juna 2009. godine u hotelu Hajat u Beogradu.

Konferenciju je organizovala „Infoarena“ iz Beograda, članica „Infoarena Grupe“ sa sedištem u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije. Kako je u Zagrebu do sada održano već pet Telekom Arena, doneta je odluka da se ove godine konferencija organizuje u Beogradu i time podstakne razvoj telekomunikacija u Republici Srbiji.

U radu skupa je učestvovalo oko 150 eksperata, predstavnika Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, Republičke agencije za telekomunikacije, Republičkog zavoda za informatiku i Internet, predstavnika operatera mobilne i fiksne telefonije u Srbiji, novinara i drugih učesnika iz oblasti telekomunikacija iz 6 država.

Konferenciju je otvorila ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, mr Jasna Matić. Ministarka Matić je istakla da je liberalizacija tržišta telekomunikacija i usklađivanje sa regulativom EU ključni prioritet Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. Ona je podsetila na dosadašnje aktivnosti MTID i kazala da na konferenciji očekuje da čuje potrebe, očekivanja i sugestije ključnih igrača na tržištu iz oblasti telekomunikacija.

Prva tema konferencije bili su Trendovi u telekom industriji i stanje i perspektive tržišta u regiji. O tome su govorili predstavnici kompanije Deloitte, Cullen International-a, RATEL-a i GIS DATA.

Nakon toga, održan je Okrugli sto predstavnika uprava telekom operatera, regulatora i drugih učesnika o očekivanjima telekom tržišta Republike Srbije u idućih godinu dana, kao i nepopularnoj taksi od 10% na korišćenje mobilnih telefona. Jedan od učesnika, Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora kompanije Vip mobile, izjavio jeda je kriza “odličan momenat da srpske vlasti implementiraju brojne reforme koje treba da poboljšaju poslovnu klimu za privlačenje stranih investicija“. Kako je Srbija jedina zemlja koja je zbog ekonomske krize uvela porez od 10% na mobilnu telefoniju, učesnici su se složili da ovo treba biti samo privremena mera.

Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Srbiji predstavio je Siniša Isakov, pomoćnik sekretara za privredu AP Vojvodine. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo radi na izradi Strategije u saradnji sa profesorima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz konsultacije sa operatorima. O Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa govorio je i predstavnik kompanije Ericsson, Bo Ribbing, direktor strateškog marketinga ove kompanije. On je istakao dainvestiranje u mobilne širokopojasne mreže može doprineti bržem oporavku od recesije. Prema izveštaju američke kompanije za istraživanje tržišta „Ovum“, razvoj broadband-a ima direktan uticaj na porast bruto društvenog proizvoda (BDP) jer prema njihovim istraživanjima za svaki uloženi dolar u širokopojasnu infrastrukturu, privredi se vraća desetostruko.

Drugi dan konferencije počeo je prezentacijom pomoćnice ministarke za međunarodnu saradnju i evropske integracije u MTID, mr Jelene Surčulije, o Nacrtu zakona o elektronskim komunikacijama. Ovo je bilo prvo predstavljanje Nacrta zakona u javnosti, tako da je prezentacija izazvala veliko interesovanje i mnoštvo pitanja. Novi zakon, koji će zameniti postojeći Zakon o telekomunikacijama, biće u skladu sa regulatornim okvirom EU iz 2002. godine.

Prenosivost broja je naredna tema koja je zaokupila pažnju prisutnih. Ova usluga omogućava korisnicima da zadrže svoj broj telefona prilikom prelaska kod novog operatera, fiksnog ili mobilnog. Kako je potrebno usvojiti određene pravilnike, a zatim sprovesti konkurs za tehničko rešenje i odgovarajući sofver, očekuje se da ova usluga građanima Republike Srbije bude dostupna najkasnije u martu iduće godine.

Sledeća tema konferencije bio je Akcioni plan o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji, koji je predstavila profesor dr Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo u MTID. U panel diskusiji su učestvovali i mr Tatjana Ćitić, odgovorna urednica digitalnog programa RTS i Denis Kulišić predsednik uprave Odašiljači i veze.

Na kraju skupa, Tomislav Gavazzi direktor „Infoarena Grupe“, je zaključio da jeskup naišao na veliki interes učesnika i sponzora i da bi održavanje ovog događaja trebalo da postane tradicija, radi razmene iskustava i sagledavanja perspektiva elektronskih komunikacija u regionu.

Leave a Reply