Događaji

Održana Vip radionica o porodičnim firmama u Novom Sadu

– Porodično preduzetništvo u Vojvodini godinama unazad susreće se sa brojnim izazovima, od finansiranja poslovanja do savladanja poteškoća kada nastupi period nasleđivanja porodičnog biznisa. Kako bi što bezbolnije pravazišli ove situacije, danas je u Novom Sadu održana Vip radionici “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“ u organizaciji kompanije Vip mobile i konsultantske kuće “Chapter 4”, kao i partnera na današnjoj radionici Unija poslodavaca Vojvodina i Axa osigurranje.

Na događaju je učestvovalo preko 60 preduzetnika iz svih delova Vojvodine koji su imali priliku da od stručnjaka iz oblasti porodičnog biznisa dobiju savete kako da održe i unaprede poslovanje svojih firmi. Na događaju se najviše govorilo zapošljavanju adekvatnog radnog kadra, prevazilaženju administrativnih prepreka, rizicima koji prete biznisu, a bilo je reči i o načinu na koji savremene tehnologije mogu da olakšaju poslovanje.

„Transfer porodičnog biznisa u sledeću generaciju jedan je od ključnih izazova porodičnih firmi koje posluju u Srbiji. To potvrđuje i podatak da je 84,5 odsto porodičnih firmi koje trenutno posluju osnovano od strane trenutnog vlasnika, a praksa u Vojvodini takođe ide u prilog ovoj statistici. Zato je kompanija Vip mobile odlučna da aktivno učestvuje u ovom projektu koji ima za cilj da pruži podršku razvoju i unapređenju porodičnih firmi, jer smatramo da je zdrav porodični biznis budućnost čitave srpske privrede. Važno je pružiti preduzetnicima rešenja, primere dobre prakse i edukaciju, kako bi prilagodili poslovanje savremenim potrebama tržišta i omogućili svom biznisu progres“, rekao je Vojislav Lalić, direktor Sektora za razvoj poslovnih proizvoda u kompaniji “Vip mobile”.

Izvršna direktorka Chapter 4, agencije organizatora ovog skupa naglasila je da se radionice organizuju u želji da se ukaže javnosti i nadležnima na republičkom i lokalnom nivou da je porodičnim firmama potrebna posebna pažnja. Na taj način se inicira da država pruži veće podsticaje vlasnicima porodičnih firmi za njihovo osnivanje, razvoj i opstanak, kao i da opštine u kojima porodične firme posluju budu otvorenije za poslovne ideje koje dolaze od strane preduzetnika.

Ovo je četvrta u nizu radionica za porodične preduzetnike nakon uspešno održanih radionica u Nišu, Kruševcu i Čačku.

Leave a Reply