Događaji

Održano #SexUp druženje za predstavnike online zajednice

Richter Gedeon, multinacionalna farmaceutska kompanija organizovala je sinoć #SexUp druženje za predstavnike online zajednice u hotelu Crystal.

Ljubitelji društvene mreže Twitter imali su priliku da u „vrućoj“ atmosferi čuju rezultate International Emergency Contraception Research i sa svojim pratiocima podele #SexUp utiske.

Tokom čitavog događaja i jedni i drugi aktivno su učestvovali u diskusiji. U interakciji sa ginekolozima, dr Biljanom Živaljević i dr Zoranom Stanković i preko #SexUp Tweet Walla.

sexup

Budući da je ova tema izazvala veliko interesovanje i pokrenula niz pitanja evo ukratko zanimljivosti koje su sinoć bile predstavljene:

International Emergency Contraception Research prikazuje nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije. U istraživanju je učestvovalo je čak 6.600 žena između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska, uključujući i Srbiju.

U proseku, žena ima odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Oko 27 odsto žena koje koriste metod prekinutog snošaja i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana ostaće trudne u toku jedne godine (Pearl index).

Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina njih čak više puta. Iako polovina ispitivanih žena smatra da je neophodno da popije pilulu za hitnu kontracepciju nakon nezašticenog odnosa, čak 1/3 njih će ipak računati plodne dane i verovatnoću da zatrudni dovodeći sebe u rizik za abortus umesto da izabere jednostavniji i lakši način.

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4 nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena, odlučuje za “rizične metode” kontracepcije – prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Srpkinje smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, dok sa druge strane rezultati pokazuju da nisu edukovane o dostupnim kontraceptivnim metodama, u društvu u kome je abortus visoko prihvaćen. One tvrde da vole seks i da imaju dosta partnera , visoko je prihvaćen seks bez ljubavi (više od 1/3 ispitanica), seks na prvom sastanku, a stopa slobodnih devojaka/žena nešto je veća nego prosečna.

Leave a Reply