Događaji

Osnivačka skupština Vojvođanskog IKT klastera – VIK

Na Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu održana je osnivačka Skupština Vojvođanskog IKT klastera – VIK čiji su domaćini bili Vladimir Bugarski, direktor VIP-a i prof. dr Vojin Šenk, redovni profesor FTN-a.

Ideja osnivanja ove strukovne organizacije proistekla je iz potrebe firmi, koje imaju sedište u Novom Sadu, da se udruže u klaster, čime bi lakše internacionalizovali svoje poslovanje. Na skupu je razmatran nacrt statuta ove organizacije, izabran je Inicijativni odbor, koji treba operativno da radi, a dogovoreni su naredni zadaci i rokovi za njihovo sprovođenje.
Jedan od razloga zašto Fond za privlačenje investicija u Vojvodinu učestvuje u ovom procesu je zato što, zalažući se za internacionalizaciju privrede i dovođena stranih investitora, želi da omogući da i domaća privreda izađe na druga tržišta, istaknuto je na skupu.

Ukazano je na značajan osnivanja klastera u ovoj oblasti zato što informacione tehnologije pružaju velike razvojne mogućnosti kako za domaću privredu, tako i za privlačenje stranih investicija.

Branislav Bugarski prestavljajući ideju formiranja IT klastera podsetio da je Fond osnovala Skupština APV upravo sa ciljem privlačenja stranih investicija u Vojvodini. – Zahvaljujući FTN sektoru za informaciono- komunikacione tehnologije u Novom Sadu i Vojvodini nosi velike potencijale za ekonomski razvoj, što pokazuje i broj od preko 50 firmi nastalih u ovoj naučno-obrazovnoj instituciji, istakao je Bugarski.

Prema njegovim rečima osnovni pravci ekonomskog razvoja, kada su u pitanju investicije ili agencije koje se njima bave, su u paralelnom radu na privlačenju stranih investicija i promociji izvoza, što doprinosi povećanju konkurentnosti i boljem spoljnotrgovinskom bilansu Vojvodine i Srbije. Bugarski je najavio četiri manifestacije u toku ovog meseca, koje se bave IT – tehnologijom. Krajem nedelje održava se u Celju Sajam partnerstva, na kojem će biti predstavljen IT klaster iz Vojvodine. Na manifestaciji, u organizaciji QEBS-a u Zagrebu, biće predstvljeni potencijali ljudskih resursa koji postoje u IT sektoru u Vojvodini, odnosno na FTN. Nakon toga, održaće se, 21. oktobra, bilateralni susret Srbije i Slovačke u Bratislavi, gde će prioritet opet biti IT sektor.
Profesor Šenk je istakao da ovaj IT klaster sadrži i hardver, a važan je i za projekte prekogranične saradnje.

Leave a Reply