Događaji

OTKRIVANjE „PROSTORA JAVNOSTI“ U OKVIRU BINA

Centar za promociju nauke, u saradnji sa partnerima, od 8. do 31. maja učestvuje u manifestaciji BINA 

Deveti put zaredom, Društvo arhitekata Beograda i KC Grad organizuju Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture (BINA) od 8. do 31. maja. Kao i do sada, Beograd će biti centar arhitektonskih i urbanističkih izložbi, predavanja i radionica sa ciljem promovisanja i popularizacije arhitekture. 

Pod nazivom „Prostori javnosti“, BINA se svečano otvara 8. maja u 19 časova, u Kulturnom centru Beograda. Jedan od suorganizatora ove manifestacije je Centar za promociju nauke, koji po treći put organizuje arhitektonske radionice u okviru BINA.

bina
Šta otkriva BINA? Organizatori su se opredelili da kroz mnogobrojne izložbe, radionice i predavanja naglase značaj i suštinu urbanih prostora kao identiteta jednog grada.

Na velikom broju lokacija građanima će se predstaviti urbanistička rešenja, kako lokalnih prostora, tako i onih u velikim svetskim metropolama. Na nedelji arhitekture će se predstaviti i projekti intervencija u javnim prostorima beogradskih opština.

U okviru manifestacije planiran je i veliki broj šetnji i upoznavanje sa nasleđem Beograda, kao i novim rešenjima za postojeće probleme. Između ostalog, tokom trajanja BINA organizovaće se posete Velikom ratnom ostrvu, aleji Novog groblja, savskoj obali, a „prošetaće“ se i kroz istoriju Savamale. Biciklisti će imati priliku da u okviru „Kritične mase“ provozaju svoje bicikle kroz grad i ukažu na nedostatak biciklističkih staza i mesta za parkiranje.

Važno mesto u ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture imaće i projekat Knock on wood, odnosno „Kucni u drvo“, koji za cilj ima da podigne svest lokalne zajednice o vrednostima drvene arhitekture i podstakne dizajnerske i arhitektonske programe obrazovanja da ovakav program uvrste u nastavu.

Istražite više o BINA: www.bina.rs

Leave a Reply