Događaji

Otvaranje izložbe “Centrala > Muzej: Oblik Odrzivosti”

3. maja u galeriji Eurocentar, Makedonska 35, održaće se otvaranje izlože “Centrala > Muzej: Oblik Odrzivosti”, koja se realizuje u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2011. Autori izlozbe su kustosi Muzeja nauke i tehnike, Zorica Civric i Dobrivoje Lale Eric.

Energija je jedan od faktora koji definisu kvalitet urbanog zivota i zivotne sredine gradova. U poslednjim decenijama 19. veka u svim vecim gradovima sveta pocelo je uvodjenje javnog osvetljenja na gas umesto na petrolej. Pozitivni rezultati primene elektricne energije u industriji ohrabrili su nastojanja da se ona primeni i za potrebe javnog osvetljenja.

Prva javna termo-elektricna centrala u Srbiji pocela je s radom u Beogradu 6. oktobra 1893, na uglu ulica Skender-begove i Dobracine, na Dorcolu. Dorcolska centrala je proizvodila elektricnu energiju prvobitno za potrebe osvetljenja i pogon tramvaja, a potom i za industrijske potrebe. U periodu 1893-1924, ovo je jedina centrala u Beogradu za proizvodnju elektricne energije za javne potrebe.

Kada je 1932. pocela s radom TE „Snaga i svetlost“, proizvodnja je smanjena, a naredne godine je u potpunosti obustavljena. Godine 1946. ispraznjena je od opreme koja je odneta u Kostolac. Od 2005. zgradu koristi Muzej nauke i tehnike.

Kao mesto – prostor – duh jedne epohe, na kojoj je stvaran tako neopipljivo opipljiv proizvod modernog doba – elektricna energija, zgrada Muzeja nauke i tehnike svedoci o medjusobnom uticaju razvoja nauke, tehnike, tehnologije i drustva. Citav kompleks nekadasnjeg Drustva za tramvaje i osvetljenje, koje je upravljalo prvobitnom centralom i gradskom zeleznicom, a na kome se sada, pored Muzeja, nalaze i tramvajski depoi i objekti GSP-a „Beograd“, istovremeno je i svedok i svedocanstvo rasta, razvoja i promene unutar jednog grada, jedne drzave i jedne nacije.

Izlozba se otvara 3. maja u 19h.

“Centrala > Muzej: Oblik Odrzivosti”
autori: Zorica Civric i Dobrivoje Lale Eric, Muzej nauke i tehnike
BINA 2011

galerija Eurocentar, Makedonska 35
3–13. maj 2011.
radno vreme:
11-20 (pon-pet)
11-16 (sub)

Leave a Reply