Događaji

Otvoren 18. INFOFEST

Preksionoć je u svečanoj atmosferi, na terasi hotela “Maestral” u Miločeru otvoren osamnaesti Festival informatičkih dostignuća. Goste i zvanice pozdravio je gospodin Zoran Sekulić, izvršni direktor “Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore”, koja je tradicionalni pokrovitelj svečanog otvaranja Festivala.

Direktor festivala, gospodin Milan Mrvaljević podsetio je prisutne na vreme u kome je INFOFEST stasavao u jedan od najvažnijih informatičkih skupova u regionu, naglašavajući da se slogan ovogodišnjeg INFOFEST-a ISPIT ZRELOSTI ne odnosi na sam Festival, već na društvo u celini.

Festival je otvorio prof. dr Vujica Lazović, potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije.

Prvi dan Infofesta

Prvi radni dan Festivala započeo je prezentacijom desetogodišnjeg rada “Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost Crne Gore”. Velika pojećenost karakterisala je i prezentacije kompanija “IT Excellence”, “Telegroup”, “Sap West Balkans”, i ekskluzivnog učesnika, kompanije ” E-Smart Systems” iz Beogada.

Predstavio se i “Zavod za statistiku Crne Gore”, a “Jedinstveni informatički savez JISA” održao je prezentaciju o potrebi uvođenja ECDL standarda u sve segmente društva. U okviru ove prezentacije predstavnica “Poreske uprave republike Srbije” iznijela je najznačajnije doprinose koje je ECDL sertifikacija donijela ovoj instituciji.

Popodnevni program nastavljen je zanimljivom formom koja je ustanovljena na prethodnom INFOFEST-u pod nazivom INFOFEST-parlament. Ugledni gosti iz Slovenije, Bugarske i Hrvatske su predstavili primjere i iskustva u okviru teme “Informaciono društvo kao faktor pridruživanja Evropskoj Uniji”.

Najsnažniji utisak na prisutne je ostavilo izlaganje gospodina Isaka Adižesa, koji je mogući uticaj razvijenog informacionog društva, na zemlje koje su u fazi pridruživanja Evropskoj Uniji, postavio u kontekst kulturnog i socijalnog fenomena, čije posledice nije moguće sagledati.

Radni deo prvog dana skupa zatvorila je prezentacija “Radio-difuznog centra” sa temom “Digitalna televizija u Crnoj Gori DVB-T2”, a učesnici su nakon toga uživali u koktelu koji je oganizovala “Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore”.

Opšti utisak učesnika prvog festivalskog dana glasi da je ovogodišnji INFOFEST sav u znaku promena , kvalitativnih naravno.

Leave a Reply