Događaji

Otvoren treći sajam zapošljavanja TOP JOB

Ukoliko želimo svi zajedno da pružimo sistemsku i stalnu podršku mladima, partnerstvo je ključna reč, istakla je Ivana Kovačević, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, na svečanom otvaranju Sajma zapošljavanja TOP JOB.

U prostorijama Belekspocentra, danas i sutra biće održan treći sajam zapošljavanja TOP JOB 2012. Preko 30 kompanija ponudiće radna mesta nezaposlenima, a kandidati za posao imaće mogućnost da ostave svoje biografije u elektronsku bazu podataka, koja će biti prosleđena svim izlagačima.

Na svečanom otvaranju, obratili su se: Ivana Kovačević, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Slobodan Samardžić, potpredsednik Privredne komore Srbije i Aleksandar Simonig, direktor Ecovis-Confidas.

U saradnji sa drugim ministarstvima i nadležnim državnim institucijama, Ministarstvo omladine i sporta donelo je niz važnih dokumenata, kao što su Nacionalna strategija za mlade, Zakon o mladima i Strategija karijernog vođenja i savetovanja. U okviru ministarstva, od 2008. godine funkcioniše i Fond za mlade talente, za čije namene je izdvojeno više od 1,8 milijardi dinara. Prema rečima Ivane Kovaćević, Fond je finansirao oko 7.500 srednjoškolaca i studenata, koji su u obavezi da pet godina rade u našoj zemlji.

Omogućavajući direktan kontakt mladih koji traže i poslodavaca koji nude posao na Top Job-u, Dejan Jovanović je podsetio na činjenicu da gotovo polovina od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji čini populaciju mlađu od 35 godina starosti. Kako je rečeno na svečanom otvaranju, potrebno je da se i ostale institucije u zemlji aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

Potpredsednik PKS Slobodan Samardžić rekao je da je ovogodišnji sajam posvećen mladim talentima, pa je i potražnja na sajmu usmerena upravo prema njima. PKS već dugi niz godina podržava projekte koji su u interesu mladih. Slobodan Samardzic je takođe istakao značaj i neophodnost organizovanja sajmova zapošljavanja, koji mogu doprineti smanjenu nezaposlenosti i opštem boljitku privrede.

Organizatori ovogodišnjeg sajma su Belexpo i Back up, dugogodišnji partner je Nacionalna služba za zapošljavanje, a podršku su dali Ministarstvo omladine i sporta i Privredna komora Srbije.

Leave a Reply