Događaji

Otvorena Četvrta srpska informatička olimpijada

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić otvorila je danas Četvrtu srpsku informatičku olimpijadu za učenike osnovnih i srednjih škola na kojoj učestvuje približno 60 takmičara.

Matić je tom prilikom naglasila da su ovakve manifestacije od izuzetnog značaja, ne samo za razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija i informacionog društva, nego i za prosperitet Srbije.

Prema njenim rečima, informatičko osposobljavanje i obrazovanje, naročito mladih generacija, jeste prioritet Evropske unije, a treba da bude apsolutni prioritet i za Srbiju koja izlazi iz ekonomske krize.

Ona je učesnicima Olimpijade poručila da će im znanje koje su stekli u Srbiji pružiti sigurnu budućnost, bez obzira na to da li će se zaposliti u zemlji ili inostranstvu.

Pored toga što će takmičari obezbediti prosperitet za sebe, dobre karijere i poslove na koje mogu biti ponosni, oni će obezbediti prosperitet i za Srbiju, zaključila je ministar.

Informatička olimpijada održava se dva dana u prostorijama Računarske gimnazije i Računarskog fakulteta, a organizatori su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoja i Društvo matematičara Srbije.

Najbolji učesnici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na 22. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja će se od 14. do 21. avgusta održati u Kanadi.

Leave a Reply