Događaji

Photokina 2010

Nemački grad Keln prethodnih nedelju dana je bio planetarni centar bar kada su u pitanju najnovija dostignuća u sferi fotografije, foto opreme i svega ostalog vezanog za svet produkcije fotografskih slika. Ukupno 1.251 izlagača iz 45 zemalja predstavilo je kompletan asortiman modernih imaging tehnologija i aplikacija namenjenih potrošačima i profesionalacima iz celog sveta.

Trideset i prvi po redu sajam Photokina, zabaležio je i rekordnu posećenost sa preko 180.000 gostiju, što je porast od 7% u odnosu na prethodni skup, a medijsku propraćenost je obezbeđivalo preko 6.000 akreditovanih novinara. Naravno, ovako impozantna manifestacija ne bi bila moguća bez najvećih imena u ovom segmentu industrije kao što su Canon, Nikon, Sony, Epson, Olympus, HP, Pentax, Sigma, Panasonic, Fuji, Kodak, Samsung…

Kako je ova manifestacija donela pregršt sadržaja, mnogobrojne novitete i čini se ulila optimizam među sve učesnike kada su u pitanju tržišna dešavanja, lako je zaključiti da ima mnogo interesantnih stvari koje bi mogli da vam prenesemo, ali to je prosto neizvodljivo u jednom tekstu. Iz tog razloga ćemo samo u najkraćim crtama proći kroz neke segmente i brendove sa kojima smo se susreli, a o konkretnim proizvodima, njihovim prikazima i karakteristikama svakako će biti više reči u narednom periodu, uostalom kada se i budu pojavili kod domaćih distributera.

Došlo doba da se 3D proba

Ukoliko bi naveli samo jedan segment koji je obeležio ovogodišnji Photokina 2010 sajam, to bi bila najava da dolazi vreme 3D fotografije. Naravno proizvodi i rešenja koji podržavaju ovakvu tehnologiju tek su u povoju, čini se da još nema adekvatnih komercijalnih proizvoda i teško je proceniti kojim će tempom ići njen prodor i spuštanje u mase, ali jedna stvar je definitivna – o njoj se priča na sve strane.

Osetiti u sopstvenoj percepciji 3D fotos pravo je zadovoljstvo, međutim cene aparata kao što se može očekivati za sada su previsoke, a načini da se ista odštampa jako su suženi – svega  nekoliko proizvođača je ponudilo štamparska rešenja za 3D slike, među kojima je dominirao Fuji. Takođe, cena produkcije po otisku je ambnormalno visoka i teško da u ovom trenutku ima realnih mogućnosti da neko već sada ozbiljnije osvaja tržište u segmentu 3D sveta fotografije, pogotovo što očigledno i 2D segment ima još mnogo toga da kaže i pokaže.

IXUS-i na sve strane

Priču o aktuelnim tehnologijama i proizvodima započinjemo sa jednim od najvećih imena u ovoj industriji – u pitanju je kompanija Canon, koja je i zaslužna što je predstavnik naše redakcije bio prisutan na ovoj velikoj manifestaciji. Pored profesionalnog segmenta, ovaj proizvođač je dominantan i u delu namenjenom širokom krugu potrošača, pa priču i počinjemo sa modelima iz ovog segmenta.

Sigurni smo da vam je već poznato da je Canon prvi krenuo sa revolucijom u svetu kompaktnih digitalnih foto-aparata i da je za relativno kratko vreme izgradio vrlo dobre pozicije, koje sada više nego dobro održava. Njegova IXUS familija digitalaca iz meseca u mesec je sve bogatija, a za poslednjih šest meseci kompletno je obnovljena i trenutno broji 5 novih modela. Svi su bili predstavljeni na sajmu, a pored IXUS 1000HS rešenja, koje se ističe kao nešto posebno, najveću pažnju posetilaca privukli su takozvani osnovni modeli – IXUS 105, IXUS 130 i IXUS 210, koji se već izvesno vreme nalaze i kod nas u prodaji po vrlo popularnim cenama. Za sve njih važi pravilo da su izuzetno mali, zbog čega se mogu nositi u džepu košulje ili farmerica. Kako su i po pitanju preporučenih maloprodajnih cena ovi aparati veoma dobro odmereni, možemo očekivati da će IXUS linija i ubuduće ostvarivati veoma zapažene rezultate na tržištu.

Prava poslastica za one sa plićim džepom dolazi u vidu PowerShot aparata, koji su već 6 godina najprodavaniji kod nas. Trenutna situacija u ovoj porodici je dobra, jer je cena kod njih od presudnog značaja, mada PowerShot aparati veoma često umeju prijatno da iznenade i u pogledu performansi, bar se to nama desilo sada na sjamu kada smo u rukama držali G12 i SX30 IS. Ovaj drugi model nam se izuzetno dopao i umalo je nedostajalo da ga kupimo, ali smo ispoštovali raniju odluku da ne podlegnemo “uzavreloj atmosferi” na sajmu i eventualne kupovine obavimo kod domaćih distributera.

Veliki broj posetilaca vrteo se i oko novih Legria kamkodera, koji su iz generacije u generaciju sve bolji i bolji, ali i povoljniji, zbog čega se masovno kupuju. Kada smo već kod Legria brenda, ono što smo primetili je da je sofver koji ih prati odlično realizovan. Ovo je bio neminovan potez kompanije, kako bi uspela da održi korak sa Sony-jem i ostalim velikim brendovima. Kako stvari stoje, izgleda nam da je i uspela.

Vrhunske PIXME

Svi ljubitelji štampanja fotografija u kućnom okruženju, znaju da je taj posao teško realizovati ukoliko za saveznika nemate neku dobru foto MF mašinu. Canon je i u ovoj oblasti posetiocima predstavio svoja nova rešenja sa sufiksom MG. U ovom trenutku radi se o tri veoma zanimljiva uređaja namenjena prvenstveno fotografima, koji znaju da izvuku maksimum iz ponuđenog.

PIXMA MG multifunkcionalci su specifični po tome što nude punu konektivnost i vrlo visoke radne rezolucije, zahvaljujući kojima se i postiže odlična detaljnost na fotografijama. Pored MG modela na Canon štandu su se mogle videti i neke od najpopularnijih MP PIXMI, koje su već duže vreme pristne i na domaćem tržištu, kao i nekoliko Selphy štampača za direktnu štampu fotografija. Cene će im kako saznajemo uskoro biti korigovane na još prihvatljiviji nivo, što bi trebalo da još više doprinese njihovoj popularnosti, naravno na globalnom tržištu, ali čini nam se još više kod nas.

Photosmart napada

Još jedan brend koga ćemo ovom prilikom pomenuti jeste veliki Hewlett Packard. Bez obzira što se HP definitivno povukao iz oblasti proizvodnje digitalaca, on nije ugasio svoju popularnu familiju Photosmart mašina, šta više iz generacije u generaciju je sve više unapređuje, što se najbolje dalo videti na njihovom štandu. Ovaj proizvođač je fokus stavio na lakoću upotrebe mašina, pa sada svi modeli imaju velike ekrane, na kojima se može uraditi editovanje i korekcija fotografija, čak se mogu primeniti i neki specijalni efekti, kako bi slike igledale lepše.

Pojedini modeli kao HP Photosmart Premium donose komplena rešenja za publikovanje, slanje fotosa na net, čak i mogućnost interakcije sa poznatim socijalnim mrežama.Pored Photosmart mašina, HP je predstavio i velika rešenja za produkcionu foto štampu, koja do sada nismo imali prilike da vidimo od strane ovog brenda, bar ne kod nas. HP je predstavio i svoje nove monitore, ali i kompletn lepezu – štampaj sa kartice uređaja, za koje ne verujemo da će se naći kod nas u prodaji. Ipak, ostaju nam sjajni Photosmart MF uređaji, koji su cenovno sve prihvatljiviji i prihvatljiviji, a i imaju jako malu potrošnju.

Svi bi Sony…

I kompanija Sony je veoma ozbiljno nastupila na ovom prestižnom sajmu. Sve je vrvelo od digitalaca, kamera i fotografske opreme sa potpisima ovog brenda. Nama su oči ostale kod T, S i W Cyber shot modela, koji su već poznati domaćim kupcima i koji slove za veoma popularne kako u svetu, tako i kod nas. Koliko smo saznali njihove cene će uskoro biti korigovane na niže, što ovu  familiju digitalaca može još više učiniti popularnom.

Sony je predstavio i nove DSL-rove, koji nisu baš jeftini, ali su vrhunski u svakom smislu. Kompanija je lansirala i dosta prateće opreme za svoje digitalne aparate stavljajući do znanja kupcima, kako sam aparat nije dovoljan za postizanje vrhunskih rezultata i kako je u njega neophodno ipak dodatno uložiti da bi se postigli vrhunski rezultati. Sony-jev štand bio je jedan od najlepših i verovatno najposećenijih, što dovoljno govori o tome koliko je ovaj brend popularan u svetu foto aparata i uopšte foto opreme.

Veliki format kuca na vrata

EPSON je redovni posetilac Photokine i njen verni partner još od samog formiranja. Potpuno očekivano ovaj brend je nastupio sa svojim foto MF mašina i štampačima velikih formata, gde je i generalno u samom vrhu. Photo Stylus mašina bilo je na sve strane, a štampalo se do poslednje kapi boje. Kompanija je demonstriala posetiocima sve prednosti svojih rešenja i  pokazala po ko zna koji put šta sve može Micro Piezo tehnologija, tj. kako se dostižu veličine kapljice od 1 pl, pa i manje na poroznim papirima i specijalnim vrstama foto papira.

Glavna zvezda na EPSON štandu bio je A2 štampač Stylus Pro 3880, koji je ove godine dobio nekoliko veoma bitnih priznanja, od kojih se posebno ističe EISA nagrada. Za ovu mašinu je karakteristično da koristi čak 9 mastila i da je u stanju da formira toliko veran otisak, da se ni promil ne razlikuje od originala. Ono po čemu se ipak ovaj model posebno izdvaja je dugovečnost otiska, bar tako kaže WR laboratorija i procenjuje nepromenjenost fotosa do 100 godina! EPSON je predstavio još neka zanimljiva rešenja, ali nema logike da pričamo sada o njima pošto ne znamo, ni hoće li se pojaviti u Srbiji. Sve u svemu štand EPSON-a je bio krcat, ujedno i jedan od najlepših.

Da 3D, ali ne za poneti

Ovaj kratak izbor sa Photokine 2010 završavamo kratkom pričicom o 3D aparatima. Koliko smo mogli da primetimo Fuji je dominirao u ovoj oblasti, kao i Panasonic, koji su predstavili veliki broj svojih rešenja, a Fuji je čak demonstrirao i mogućnost štampe ovakvih fotografija na posebnoj vrsti papira, koja koliko smo saznali košta pravo malo bogadstvo. Upravo zbog toga 3D fotografija je još uvek van domašaja prosečnog kupca, ali možda već sledeći sajam u Kelnu 2012 donese promenu u tom pravcu. Ostaje da se nadamo i da verujemo da će biti tako, jer svet će uskoro progledati 3D očima!

Na kraju, po svemu što smo uspeli da vidimo možemo zaključiti da nas čeka “vruć” period bar što se tiče proizvoda koje možemo očekivati i na našem tržištu. Pored svega navedenog sigurni smo da ćemo veoma brzo u rukama imati i najnovije aparate iz Nikona i Olympusa, nove još naprednije štampače različitih brendova, ali da će biti reči i o novim tehnologijama i rešenjima, jer očigledno ovaj segment industrije ima još velikog potencijala u svakom smislu reči.

Leave a Reply