Događaji

PKS uputio poziv za učešće na CEBIT-u

Sajam u nemačkom gradu Hanoveru predstavlja centralno svetsko mesto za razmenu znanja i iskustava u oblasti IT tehnologija

Održavanje sajma CeBIT 2010. godine u Nemačkoj (Hanover) veoma je značajan za Srbiju na njenom putu ka EU, pa se pozivaju zainteresovane firme da prijave svoje učešće. Ovaj tradicionalni sajam sve više privlači strane kompanije da prikažu najnovija dostignuća u IT tehnologijama. Učešće firmi iz Srbije ima poseban značaj, da firme prikažu svoja dostignuća, tako i da se vidi šta su drugi uradili na ovom polju.

Ovo je između ostalog istakla mr Jasna Matić, ministar telekomunikacija i informacionog društva u Vladi Srbije za ,,OKRUGLIM STOLOM ’’ u Privrednoj komori Srbije (PKS) čija tema je bila ,,Program podrške razvoju politike informaciono – komunikacionih tehnologija (ICT PSP) u okviru programa za konkurentnost i inovativnost’’ (kome je predsedavala Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS). Jasna Matić je još naglasila da velika preduzeća prave velike korake u ovoj oblasti, dok je naš cilj da svi budu uključeni u korišćenje ove nove tehnologije. To je i jedan od uslova za brži ulazak Srbije u EU, a u tome značajnu saradnju imamo sa PKS.

Govoreći o značaju IT Stefan Lazarević je naglasio da će se u drugoj polovini januara 2010. godine u Srbiji uz prisustvo 400 delegata održati Nacionalni informacioni dan. Pored toga on je još dodao da će Srbija moći da konkuriše za novčane projekte u ovoj oblasti koje daje EU. Po rečima Jelene Jovanović, PKS je u pronalaženju partnera za širenje ove oblasti i korišćenju IT tehnologija proširila svoju mrežu preko regionalnih komora u Srbiji. Ona je još istakla da se u korišćenju ovih tehnologija Srbija još uvek nalazi na niskom mestu u odnosu na Evropu kojoj težimo kao i na razvijeni svet.

Savetnik za ICT u Agenciji za strana ulaganja i promocije izvoza SIEPA Andrija Bedarik je govorio o tome koliko je firmi učestvovalo i dobilo pomoć preko SIEPE za učestvovanje na raznim sajmovima u protekle četiri godine.

Nemanja Hadži Pavlović je naglasio da je CeBIT najveći događaj u predstavljanju dostignuća u ovoj tehnlogiji. To je, po njegovim rečima, centralno svetsko mesto za razmenu znanja i iskustava iz ove oblasti. Na ovom sajmu prošle godine je učestovalo 69 zemalja, a bilo je akreditovano i 6.000 novinara iz celog sveta.

Govoreći o IT tehnologijama u Srbiji predsednik Društva informatičara Nikola Marković je ukazao na dobru saradnju sa SIEPOM i PKS, uz isticanje da još uvek nedovoljno kompanija nastupa na sajmu. Kada je reč o stanju tržišta IT u Srbiji ono je u 2008. godini vredelo 560 miliona evra, ali zbog ekonomske krize ta vrednost sad je nešto manja.

Leave a Reply