imagine-cup
Događaji

Pobednici ovododišnjeg Microsoft Imagine Cup takmičenja

Studentski timovi dobili nagrade za inovativne aplikacije i igrice na ovogodišnjem takmičenjem u Sankt Peterburgu

Kompanija Microsoft objavila je pobednike jedanaestog po redu Microsoft Imagine Cup takmičenja koje svake godine okuplja studente tehničkih fakulteta, programere i buduće preduzetnike u cilju stvaranja kreativnih projekata i njihove implementacije na tržištu.

imagine-cup

Pobednički projekti odabrani su u tri glavne takmičarske kategorije – Inovacija, Igrice i World Citizenship, kao i u tri specijalne kategorije koje se odnose na razvoj proizvoda. Pored toga, uručeno je i osam nagrada od strane sponzora ovogodišnjeg takmičenja.

 

Pobednici ovogodišnjeg Imagine Cup takmičenja proglašeni su na svečanoj ceremoniji održanoj u Teatru Aleksandrinski, u Sankt Peterburgu, uz prisustvo više od 800 učenika, sudija, partnera, zastupnika državnog vrha Ruske Federacije kao i predstavnika vodećih svetskih medija. Ceremonija dodele nagrade je organizovana  u čast završetka četvorodnevnog takmičenja i proslave timskog rada i novih ideja na polju tehnologije.

 

U kategoriji Inovacija, prvo mesto zazueo je tim iz Velike Britanije sa projektom SoundSYNK. Drugo mesto pripalo je našim susedima iz Slovenije zahvaljujući projektu DORA, dok je projekat SkyPacs timu sa Tajlanda doneo treće mesto. Prva mesta u kategorijama Igrice i World Citizenship pripale su timu ekipi iz Austrije i Portugalije.

 

U ovogodišnjem finalu učestvovalo je osamdeset sedam timova iz 71 zemlje koje su dospele u finale nakon pobeda na lokalnim i onlajn takmičenjima na nacionalnom nivou. Kompanija Microsoft je ovom prilikom pobednicima uručila novčane nagrade i poklone u vrednosti od preko milion američkih dolara, obuhvatajući i nagrade za finaliste u okviru Worldwide Finals događaja koji se održava ove nedelje.

 

„Poslednjih 11 godina, takmičenje Imagine Cup je služilo kao mesto inspiracije i inovacija za studente širom sveta,“ izjavio je Steve Guggenheimer, korporativni zamenik predsednika i glavni tehnički evanđelista u kompaniji Microsoft. „Studenti koij učestvuju u ovom takmičenju prikazali su ono najbolje na polju inovacija i znanja stečenog u zemlji porekla, zahvaljujući kom ovde zajedno stvaraju nove aplikacije i servise koje će promeniti način na koji svet oko nas funcioniše, komunicira i uči. Neverovatno smo ponosni na finaliste koji su učestvovali u ovogodišnjem Imagine Cup takmičenju i ujedno se divimo projektima i tehnologijama koje su iznedrili tokom ove uzbudljive nedelje.“

 

Na ovodišnjem Imagine Cup takmičenju nažalost nije bilo predstavnika Srbije. Naši studenti su u prethodnih devet godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima, a najbolji rezultat do sada ostvaren je 2010. godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina osvojila titulu vicešampiona sveta u kategoriji “dizajn softvera”.

Leave a Reply